25 април, 2024

Доника Богоева е Junior QA Automation Engineer във Fadata Group. Тя е на 22 години и се занимава със софтуерно тестване от скоро. Навлиза в технологичния бранш, защото винаги се е интересувала от технологии и силно вярва, че бъдещето е в тях. Това, което подсилва интересът и също, е че именно тази сфера няма лимити и винаги можеш да научиш още нещо. Доника е и един от спечелилите награди от “Заплатите в софтуерния бранш 2021”, осигурени от нашите партньори Ardes.bg и Logitech.

Завършвате Телерик Академия в година, в която присъственото обучение не бе приоритет. Какви са впечатленията ви от дигиталното образование и според вас достатъчно добро ли е в дистанционната му форма?

Точно тогава всеки свикваше с новата обстановка и може би първите седмици бяха малко по-трудни (лично за мен), но в един момент нещата се стиковат и мисля, че академията се справи чудесно с всичко. Все пак оставам на мнение, че обучението в реална среда е по-ефективно.

Кои са ключовете към това, човек да поддържа доброто ниво в образованието си?

Да не спира да се учи всеки ден.

Можете ли да разкажете за старта на кариерата си в компанията Fadata?

Няколко дни след завършване на Телерик Академия получих обаждане от Fadata, като компания-партньор на академията. Минах през интервю с настоящите ми колеги и не след дълго вече бях част от тях като Junior Automation QA Engineer.

Какви технологии използвате и по какви проекти работите?

Компанията се занимава главно със застрахователен софтуер – INSIS.

Какво според вас привлича младите хора все повече към кариера в технологичния сектор?

Това, че бъдещето е в технологиите.

Как оценявате стандарта на заплащане в ИТ сектора в сравнение с другите? Прекалено високи ли са заплатите?

Мисля, че заплащането е нормално, т.е. малко над средната работна заплата за България. Все пак, всеки трябва да цени труда си.

Вие печелите награда – клавиатура, поради това, че сте се включили в проучването на DevStyleR “Заплатите в софтуерния бранш 2021”. За какво ще използвате наградата? 

Предимно за работа.

Какво ви привлече към проучването и това да се включите и да попълните анкетата?

Може би за лична справка, подкрепям такъв вид проучвания за сверяване на часовника.

Според вас могат ли такива проучвания да бъдат полезни на сектора и може би за придобиване на представа за неговото състояние?

По този начин всеки може да свери часовника си и да бъде в час с тенденциите в сектора.

Според вас как се развива ИТ индустрията в България? Ще има ли все повече компании и възможности за кариери по по-малките населени места? Както знаем, основно бизнесът е фокусиран в София.

Ще се радвам да се развият и районите по-далеч от столицата. С това темпо на развитие, ще бъде полезно инвестирането и в по-малките населени места.

Кои направления в технологиите в световен мащаб са ви интересни и следите с интерес и защо?

За сега съм се фокусирала върху автоматизираното тестване, т.е. писането на Java код и работата със Selenium.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author