19 април, 2024

След като президентът Найиб Букеле поде инициативата да направи Bitcoin легитимно средство за разплащане в Ел Салвадор, то това вече е факт. Така страната става първата в света, удобрила криптовалутата като законно платежно средство.

Reuters предава, че това се е случило с 62 от 84 възможни гласа при вота на депутатите в подкрепа на хода за узаконяване. Букеле рекламира използването на Bitcoin и потенциала му да помогне на гражданите, живеещи в чужбина, да изпращат парични преводи към Ел Салвадор по по-лесен начин, без стандартното чакане с дни и високи такси. Същевременно, доларът остава платежно средство.

Презъдентът също смята, че това действие от страна на правителството, ще донесе инвестиции, туризъм, иновации и икономическо развитие на страната. Той заяви, че използването на криптовалутата ще бъде въпрос на избор сред физическите лица – няма да носи рискове за потребителите, тъй като правителството ще гарантира конвертируемост в долари при транзакции, чрез специален тръст, създаден в банката за развитие на страната BANDESAL.

Влизането в сила на Bitcoin като законно платежно средство ще се случи след 90 дни, като обменният курс Bitcoin-долар се определя от пазара. Съгласно новия закон, биткойните трябва да се приемат от фирмите, така че да се предлагат като средство за плащане на стоки и услуги. Данъчните вноски също ще могат да се плащат в криптовалута.

Икономиката на Ел Салвадор разчита силно на парите, идващи от работещите в чужбина и според данни на Световната банка, паричните преводи към страната възлизат на близо 6 милиарда долара, съобщават Reuters. Това е 1/5 от БВП за 2019 г., което е сред най-високите съотношения в света.

Предимство на криптовалутата е, че позволява бързи и евтини начини за изпращане на пари през граница, без разчитане на фирми, занимаващи се с преводи.

Букеле казва, че около 70% от гражданите на Ел Салвадор нямат достъп до традиционни финансови услуги.

Разбира се, ще е необходим известен адаптационен период в началото и това е причината, поради която Ел Салвадор ще „насърчава необходимото обучение и механизми, така че населението да има достъп до биткойн транзакции“, както става ясно в закона.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author