19 април, 2024

На церемония на 10 юни 2021 г. (четвъртък) от 18 ч. в х-л „Балкан“ в София Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) ще обяви победителите в 18-ото издание на своите Годишни награди за отговорен бизнес – най-авторитетният национален конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) и устойчиво развитие, който се провежда под мотото „Дай добър пример“.

Престижните отличия ще бъдат връчени от министъра на икономиката Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра образованието и науката проф. Николай Денков, министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителя на отдела за международна търговия в британското посолство Тим Буйсерет и председателя на БФБЛ Левон Хампарцумян.

Целта на БФБЛ като организатор на конкурса е да отличи КСО шампионите и да популяризира приноса на частния сектор към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще в съответствие с мисията на организацията да направи България по-добро място за инвестиции, работа и живот.

Наградите за отговорен бизнес са престижна трибуна за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в полза на хората, обществото и природата, осъществени през 2020 г. – годината на COVID-19, но и на безпрецедентна вълна на солидарност. Въпреки трудностите, предизвикани от пандемията през изминалата година, 78 компании от всички сектори подадоха своите добри примери, като номинираха общо 111 проекта в шестте категории на конкурса. Най-многобройни са кандидатурите за титлата „Инвеститор в обществото” – 31. Следва категорията „Инвеститор в знанието” с 27 номинации. Трети по популярност е призът „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” с 20 проекта или 30% повече в сравнение с 2019 г. Увеличение има и при кандидатурите в отличието „Маркетинг, свързан с кауза”, където се борят 17 проекта. Осем са проектите в категорията „Инвеститор в околната среда”, в която компаниите финалисти получават допълнителен бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, чиито координатор в България е БФБЛ. Също 8 са претендентите за приза „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”.

Една от всички кандидатури ще получи новата специална награда Diversity@Work за прилагане на принципите на многообразието и приобщаването на работното място. Победителят се определя от Хартата на многообразието в България – стартиралата през 2020 г. инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията.

Всички номинирани проекти се състезават и за специалната награда Еngage за принос на служителите към отговорен проект на компанията, която се връчва от Британското посолство в София.

Кандидатурите в шестте категории се оценяват от независимо и обективно жури от уважавани експерти от НПО сектора, институциите, бизнеса, академичните среди и медиите. Критериите за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Победителите в отделните категории, както и финалистите (компаниите, класирани на второ и трето място) ще бъдат обявени по време на присъствена церемония по награждаването на 10 юни от 18 ч. в х-л „Балкан“, зала „Роял“. Водеща на събитието е Радинела Бусерска – водеща на новините по Bulgaria ON AIR.

Събитието ще бъде излъчено и на живо във фейсбук страницата на БФБЛ.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author