25 април, 2024

Целеустремен, учтив, позитивен са част от думите описващи Сергей Ушаков, Web Developer в TransferMate Global Payments, който е номиниран от колегите си за Developer on Focus. Сергей е завършил Технически университет – Варна със специалност „Роботика и механика“. За времето прекарано в университета  натрупва завиден опит в сглобяването и програмирането на роботи и участие в различни състезания по роботика със своите колеги. По програмирането го е запалил негов приятел и скоро след завършването си Сергей се втурва в дълго пътешествие и усвояване на различни програмни езици.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?
Сергей Ушаков, Web Developer в TransferMate

Каква е причината да го номинирате?
Сергей е човек-слънце. За времето, което сме прекарали заедно Серго нито веднъж не е изразил недоволство и не е показал каквато и да е отрицателна емоция, предвид безбройните предизвикателства и препятствията, които сме преодолели заедно. Страхотен пример за млад, целеустремен, здраво работещ и същевременно скромен човек.

Опишете неговите професионални качества.
Още от влизането си в компанията Сергей се отличава с голяма усмивка и готовност да поема всякакви работни и социални предизвикателства. Освен всичко Сергей не спира да учи – не само по време на работния процес, но и винаги намирайки поне малко свободно време, което да отдели за курсове и нови знания.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
До този момент Сергей може да се похвали с няколко награди от студентски състезания по роботика, най-вече в състезания със сумо-роботи.

Разкажете ни повече за него като личност.
Винаги позитивно настроен, никога не отказващ работа. Колега, с когото се общува изключително лесно и който се справя с поставените му задачи, независимо от трудностите.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Работният му ден започва с логване в системата, проверяване на имейли за случилото се през времето, в което е бил офлайн, преглеждане на задачите и започване на едно дълго тракане по клавиатурата, размишляване за решаването им и както той сам обича да казва „щипка проба/грешка за вкус“.

Сергей разграничава ясно времето за работа от личното си време, макар че и той, като всеки отдаден на работата си човек, доброволно е прекарвал допълнителни часове, докато не намери решение на задача, която го е предизвикала.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Сергей работи по уеб частта на системата за плащания на TransferMate Global Payments. Последната функционалност, която е разработил, дава възможност на клиентите на платформата да получават известия след логване в системата, така че да бъдат информирани за всичко, което се случва с техните средства и операциите, които извършват с тях.

Серго не само трябва да се ориентира в градения с години финтех софтуер, но трябва да имплементира нови функционалности непрекъснато, докато същевременно поддържа вече съществуващите. Той прави всичко това с увереност и невероятно спокойствие и всички в екипа смятаме, че се справя блестящо!

Предизвикателствата, които среща са свързани най-вече с личното му израстване и са стандартни за повечето от нас като работещи хора. Свързани са най-често с личната организация и подхода за решаването на проблемите, понякога и сроковете за тяхното решаване или иначе казано – вечната борба с отлагането и това да не оставят задачи за последния момент.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Ако питате Сергей, с присъщата си скромност, той би казал, че по-често на него се случва да търси помощ. Истината е, че макар и все още млад кадър в екипа, той вече взима активно участие в обучението на новите колеги и при нужда им помага със задачите. Освен това като уеб програмисти самите ние ежедневно работим заедно по задачи от всякакво естество и си помагаме взаимно.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Целеустремен, учтив, позитивен.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
Освен, че е отдаден на работата като Web програмист Серго обича да опитва нови неща и е доста социален. Участва активно в множество фирмени събития. През лятото на 2019 година се включи в четири километрова щафета в помощ на фондация за подкрепа на деца със Синдром на Даун, а преди изпращането ни по домовете, като част от благотворителен базар, в който се включи, впечатли всички ни с направени от него оризови бисквити с мед и кокос. Неведнъж е организирал е и е канил колеги на пикник в природата или разходка с корабче заедно с негови приятели.

Какви са хобитата му?
Сергей обича да катери планини – не само в професионален план, но и буквално. Колкото по-стръмни са върховете им, толкова по-добре. Любима му е Тарзановата пътека до връх Ботев. Живее във Варна вече 17 години и неслучайно наравно с планините и природните бягания обича и плуването и релакса на плажа.

Каква музика слуша? Как се забавлява?
Любимите му музикални стилове са джаз, хип-хоп и рок. Въпреки това почти никога няма да видите Сергей да слуша музика. Напротив – предпочита тишината, най-вече сутрин. В свободното си време обича да играе компютърни игри, бордови игри и всякакви дейности с приятели.

Интересува ли се от гейминг?
Сергей е споделял, че никога няма да забрави деня, в който големият му брат го е завел за първи път в интернет кафе. Както повечето от нас и той е израснал на стола пред компютъра, играейки игри (последната му любима е Dofus).

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
Според Сергей двете предлагат добро, но различно изживяване. Ако все пак трябва да избира, би се спрял на Андроид, защото е по-свободна операционна система.

Какъв е стилът му? (на обличане, характер и др.)
Стилът му на обличане е съвсем изчистен. За характера си Сергей казва, че влиза в категорията socially awkward extrovert, но като цяло бихме го определили като социален, но едновременно с това отговорен и спокоен човек.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
В работата си Сергей работи с PHP, PostgreSQL, JavaScript, но имам познания и по C#, Python и Java. Няма предпочитани езици, но пък има такъв, който не харесва и това е чист JavaScript.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?
Причината да се определя като socially awkward extrovert са постоянните според него ситуации, в които при среща или раздяла с приятели се случва нещо необичайно и изненадващо. Спокойно можем да кажем, че интересните, странни и забавни случки покрай Сергей не са една, а напротив – безкрайно много!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,