25 април, 2024

Станимир Нероев е Development Team Lead в EGT Interactive и един от 20-те ТОП софтуерни специалисти от класацията на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Усещането е прекрасно! Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен и са оценили моите качества. За мен това е едно призвание, че усилията и уменията, които през годината съм положил са били в правилна посока. Това за мен е един много голям комплимент, който ме кара да се развивам все повече и повече.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Едно от първите качества, които трябва да притежава специалист в нашата сфера е постоянство. Дали човек има талант или не, това няма значение, защото чрез постоянство, упоритост, търпение той може да постигне всичко. И да е готов наистина да положи много усилия, за да се развива. Друго умение, което е задължително според мен, това е любознателност. Страстта и желанието да чете и да се развива, и да подобрява уменията си, и да трупа знание. Да има естествено страст към професията и всяко негово занимание да му е приятно. Все пак ние програмирамистите или хората от IT сектора, може да се каже че сме творци, а не просто изпълнители
на определени задачи. Друго много важно за мен умение е смиреност. Човек да продължава да се развива и да чете, а не да взима позицията, че няма какво повече да на научи. Да не взема позицията на консервативен човек, който спира да се учи, а точно обратното – да търси промяната, динамиката и развитието.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Моето златно правило, което често прилагам е “бързай бавно”. Идеята зад него е бавно и стремително да се трупат знания, да се работи качествено и да всяка задача и предизвикателство, което приемаме и работим върху него да е стъпало в нашето развитие т.е. Качествено да придобием умения, качествено да вземем най-доброто решения за дадения проблем и това да стане бавно, и с много усилия, а не да се опитваме да постигнем някакъв по-кратък вариант или път към успеха.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Най-добрите начини са първо да се запознаем добре с предизвикателствата, да сме много добре информирани или ако е нужно да натрупаме още умения и знания, за да решим качествено това предизвикателство и да го преминем по подобаващ начин. Да бъдем непримирими и да не се отказваме, защото е възможно някои предизвикателства да са по-големи и по-трудни и точно те трябва да ни мотивират. Трябва да ги решим по начин, по който ще остави в нас много нови знания и да станем добри специалисти. И не на последно място как решаваме големи предизвикателства и големи проблеми, както се яде голям слон – на малки хапки. Бихме разбили нещата на малки фрагменти, бихме ги решили конкретно всеки един от тях и накрая да сглобим едно цялостно решение във връзка с големия проблем или предизвикателство.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Съвета, който бих дал е да се научат как се учи. Да не бързат да придобиват временни решения и подходи към проблемите, а да четат много литература, да учат принципи, концепции, наука, а не технологии, които могат да научат бързо. Няма кратък път към успеха, той е осеян с много упоритост, четене и знания.

Какво си пожелавате в професионален план за тази година?

Пожелавам си много успехи, много предизвикателства и развитие в професионална насока.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author