19 април, 2024

В анкетата „Заплатите в софтуерния бранш 2021“ се включиха над 10 000 участници, работещи в технологичния сектор на България. Спрямо отговорите на въпроса за населеното място, в което включилите се в проучването работят, то се потвърждава известната за всички информация, че разликите между индустрията в София и останалите големи и малки населени места, е огромна. Ето и по-конретни данни.

80.2% казват, че работят в столицата, а второто класирало се място е Пловдив, с 9.1%. Разликата дори само между тези два града е драстична, въпреки технологичното развитието на втория по големина град в България в последните години.

Виждаме също, че само София и Пловдив формират 90% от българската ИТ индустрия. Разликата между Пловдив и Варна също не е малка, като морската столица остава на трето място с 4.2%, следвана от Бургас с 1.3%.

Наравно с Бургас пък се класира Велико Търново – отново 1.3%, а след него е Габрово с 1.1%.

На последно място е Русе с 0.4%, а с 2.5% участниците избират „Друго„, в чиито отговори фигурират Враца, Благоевград, Троян и др.

Интересно е този тренд да се наблюдава редовно с времето, особено в COVID времена и актуалната дистанционна работа. Компаниите забелязаха успех в работните процеси, въпреки липсата от присъственост в офис и се очертава това да се запази като тренд и все повече хора из страната да могат да работят от друг град.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author