25 април, 2024

Японското правителство ще въведе нови разпоредби в 44 сектора за укрепване на националната киберзащита. Правителството планира да измени различни закони, уреждащи всеки сектор, като приеме всеобхватно предложение и нов закон, изискващ всички да са наясно с рисковете за националната сигурност.

Секторите, в които се очакват законодателните промени, включват телекомуникациите, електричеството, финансите, железопътните линии, държавните услуги и здравеопазването, наред с други. По-конкретно ще се изисква проучване на проблемите, произтичащи от използването на чуждестранно оборудване или услуги, включително съхранение на данни в облак и връзки към сървъри, намиращи се в чужбина.

В доклад на Nikkei се съобщава, че правителството ще наблюдава компаниите за спазване на изискванията и ще получи правомощието да предотврати използването на чуждестранно оборудване от компаниите, ако открие потенциално големи проблеми.

Преди три години японските правителствени агенции се съгласиха да спрат да набавят оборудване, което би могло да създаде риск за националната сигурност, като това на Huawei и ZTE. С последния мандат японското правителство иска да разшири затягането и към частния сектор.

Това се случва седмица след големия проблем в САЩ с хакването на Colonial Pipeline, които доставят почти половината от годивото за източните щати. Това се отрази и на пазара, а както знаем, компанията бе принудена да блокира цялата си мрежа. В крайна сметка стана ясно, че от Colonial са платили откуп от 5 млн. долара за дешифрирането на своята информация.

Освен Япония, други държави също налагат подобни ограничения върху свързаните с технологиите обществени поръчки. В САЩ местните и чуждестранните опериращи компании, е необходимо да получат лицензирано одобрение, за да закупят технология, изградена от Huawei и ZTE.

В Канада Huawei също бе блокирана от участие в изграждането на 5G мрежа, а междувременно на британските мобилни мрежи е казано, че не могат да купуват 5G оборудване след края на тази година и трябва да премахнат технологията на китайската мрежова компания от своите 5G мрежи до края на 2027 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author