20 април, 2024

Носят се различни митове относно вариациите на заплащане в ИТ сектора и по-специално – каква е най-високата заплата? Въпрос, който вероятно е интересен за всички, не задължително по кариерни причини, а дори и чисто информативно. Затова в проучването „Заплатите в софтуерния бранш 2021“ се допитахме до работещите в ИТ сектора, каква е максималната заплата в бранша, за която са чували. Ето какво посочиха те.

49,3% от участниците в анкетата отговарят, че са чували за заплащане над 10 000 лв. 35,6% пък посочват, че до тях е достигала информация за заплати от над 15 000 лв. Може би тук вече говорим за по-сериозни ръководни позиции от хора с богат опит, докато при 10-те хиляди може да става въпрос и за Senior разработчици.

8,2% отговарят, че „Максималната заплата ще се изравни с тази от страните в Западна Европа„, a 6,9% посочват опцията „Друго„.

Тук може би най-интересният отговор е именно „Друго„, защото загатва и възможността за по-високи заплащания. Може би 20 000 или пък 30 000. Но тук е редно да отбележим, че не всеки е способен да достигне до такава стойност. Според Светлин Наков, Co-Founder на SoftUni, заплати от 30 000 лева могат да съществуват, но тук става въпрос за основатели, съоснователи на компании, за високи директорски позиции и т.н.

Тези пари се взимат от хора, които са предприемачи, които са отдадени и едва ли не спят в офиса. Те учат денонощно и решават проблеми от 20 годинии са хора, които са изключително супер много знаещи и отдадени на професията и на работата си. Те са екстремно умни, амбициозни и екстремно добри професионалисти,“ споделя Наков.

Цялото интервю със Светлин Наков, още от резултатите от проучването „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, както и много други интересни интервюта със специалисти от сектора, очаквайте в предстоящото ни едноименно специално издание.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author