24 април, 2024

Гросмайстори си поделиха призовите места в Accedia Masters, това стана ясно от Accedia, за турнира по шах между гросмайстори и IT специалисти, който се проведе миналата събота (15.05.2021г.)

Крайно оспорванта битка в 9 кръга доведе до точково равенство на върха между 4-ма топ-шахматисти – Иван Чепаринов, Васил Спасов, Момчил Николов и треньора на националите ни Петър Арнаудов. В крайна сметка първо място се присъжда на Иван Чепаринов. Пето място в класацията взима 13-годишния Никола Кънов. Турнирът Accedia Masters се организира за 1ва година от Accedia, със съдействието на Българска федерация по шахмат 1928. Има за цел да запалените фенове на шаха от ИТ сферата да усъвършенстват своите умения като имат възможност да играят и да се учат от най-добрите в света.

Идеята за турнира възниква именно от Георги Пелтеков, Engineering Director в Accedia, който е любител на шаха от дълги години. Той открива силна връзка между шаха и сферата на технологиите, затова решава да съчете двете в Accedia Masters. Събитието създава условия както за популяризиране на древната игра сред професионалисти, така и за израстване на младите ни таланти.  Тук може да откриете интервюто ни с Георги Пелтеков, свързано с турнира.

Тагове: , , , , , ,