26 април, 2024

Проведе се виртуалната пресконференция “Среща на Върха “Три Морета”: Пътят Напред” – събитие, организирано съвместно от Атлантическия Клуб в България и Посолството на Република Корея в България. На срещата се обсъдиха председателството на България на инициативата “Три Морета” и новите възможности за дигитални иновации и инвестиции за държавите-членки на платформата.

Тази година България ще бъде домакин на инициативата за регионално сътрудничество “Три Морета”, поемайки от Естония процеса на координация. Пресконференцията даде яснота около приоритетните области за България, Бизнес форума 2021 г., развитието на инфраструктурата в енергийния и дигиталния сектор, както и едно от най-важните звена – инвестиционният фонд “Три Морета”, който има за цел да подпомогне страните, членуващи в инициативата и до доведе до повече свързаност, която да се отрази и на Европейския Съюз.

Именно това послужи и като основно мото: “Без свързаността, не разполагаме с нищо,” сподели на срещата един от основателите на Three Seas Initiative и бивш президент на Република България Росен Плевнелиев, който бе и keynote говорител. Той акцентира и на това, че за да бъде Европейският Съюз силен на глобално ниво, то той трябва да е такъв и на локално.

Модератор на срещата бе Елена Поптодорова, един от основателите на Атлантическия клуб в България, както и най-дълго заемащият длъжността посланик в нашата история. Г-жа Поптодорова е посланик на България в САЩ в периода 2002 – 2008 г. и 2010 – 2016 г.

На пресконференцията присъстваха множество важни личности, сред които и посланика на Република Корея в България Джънг Джингю, който сподели, че “България е водеща за Западните Балкани и играе много важна роля”.

В този дух, президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси изрази своето мнение, че Three Seas инициативата е ориентирана изцяло към проекти и това, какво може да се построи и подобри.

Стана въпрос и за факта, че страните, били част от социалистическия блок срещат трудности, в своето развитие. Когато Евроатлантическият договор се заформя след Втората Световна Война, то именно тези страни са се изолирали поради тогавашната номенклатура и това има явление и до ден днешен. “Бившите социалистически страни имаме еднаква нужда за дигитализация и напредък,” коментира Андрей Бъчваров, Founder на Anthill.

Емил Ялнъзов – Посланик за специални поръчения, Министерство на външните работи и доскорошен посланик на България в Полша коментира, че инициативата “Три Морета” насърчава към икономически растеж. Тя може да е все още млада, но е изключително важна.

Регионалната свързаност в сферата на зелената икономика, иновациите, транспорта и др. е правилният път, който може да бъде постлан на срещата Sofia Summit,” изрази увереност г-н Ялнъзов. “Определено е голямо предизвикателство и задача да развием региона по-добре и да го вдигнем на по-високо ниво. Не трябва да търпим статута си на изоставащи, а трябва да стъпим в бъдещето заради по-младите поколения. За тази цел са необходими време и целенасочени усилия. Това не е само въпрос на политика, а и на още много свързани хора, инициативи и НПО-та,” коментира той.

През годините “Три Морета” се фокусира върху 12-те членки в областта на енергетика, транспорт и дигитализация. За това време тя еволюира и се разви още повече. Поглеждайки към нейната история, то инициативата подкрепя инвестициите в икономиката, като обединява бизнеси. Но има нужда и от активен подход от страна на държавните служби по отношение на инвестиционните политики,” сподели Десислава Трифонова, Изпълнителен директор на Invest Bulgaria. “Може би е време да започнем дискусия за възможностите на региона да привличат частни инвеститори, които да го заздравят. Надяваме се и COVID да приключи скоро, но тогава всички ще се намираме в една и съща реалност – как да възстановим икономиките си и то по най-бързия начин. Затова привличането на инвеститори е много важно,” завърши Десислава Трифонова.

Привличането на инвестиции обедини всички присъстващи на пресконференцията, като именно това е е една от ключовите пътеки за по-добра икономика.

Илия Лингорски, Главен икономист на ББР и Атлантическия клуб в България сподели, че подобряването на инвестициите в региона е от най-голямо значение, така че да компенсираме разликите си с другите региони от Западна Европа.

Ние наследихме икономическа система от социалистическия блок, която нямаше свързаността и градивността на западните страни. Поради тази причина нашите страни изостават,” коментира той.

За повече информация и допълнителни коментари от участниците, свързани с политиките и приоритетите на “Три Морета”, то пресконференцията може да бъде гледана на Facebook страницата на Атлансическия Клуб в България.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author