25 април, 2024

Ирина Славчева е Engineering Lead (Quality Assurance) в DHL Enterprise Software Solutions. Тя е сред 20-те ТОП софтуерни специалисти от класацията на DevStyleR ТОП Софтуерните Компании и ни представя своя мироглед за качествата, които един специалист трябва да притежава, справянето с предизвикателствата и други теми, касаещи софтуерния бранш.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Усещането е невероятно. Класацията е пълна с хора, чиито успехи и развитие следя с интерес. За мен е голямо признание да бъда част от всичко това.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Разчитаме изцяло на добрата техническа грамотност. Това е напълно задължително. Все пак за мен е изключително важно да не спираш да се развиваш, да ти е интересно да учиш нови неща и т.н. Например, когато започваме работа по нов проект, минаваме през обучение, което ни дава светлина към логистичния свят – нещо, което други ИТ специалисти нямат.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Стремя се да се вслушвам в колегите си. Те са изключителни специалисти, предоставящи цяла палитра от умения и качества и не смятам, че аз лично мога да взема еднолично решение за това как ще работим. Поради тази причина се стремя към хармония и щастие в екипа.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Не взимам прибързани решения. Давам си време за размисъл и обмисляне и често се спирам на варианта, в който разпис- вам плюсове и минуси, рискове и последствия. По този начин стигам до заключение за най-правилния вариант.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Не спирайте да учите, но и не подценявайте уменията за управление на времето, меките умения за комуникация с различни хора в йерархията на даден проект. Винаги давайте най-доброто от себе си и се оставете на предизвикателството.

Какво си пожелавате в професионален план за годината?

Пожелавам си още повече успехи. За мен това да стана Engineering Lead бе постижението на 2020 г. и се надявам да постигна нови върхове през 2021 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author