19 април, 2024

Китайските власти наложиха глоба от 2,8 милиарда долара на Alibaba, след финала на антитръстовото дело за предполагаеми монополистични практики. Държавната администрация за регулиране на пазара стартира проучване на „подозираното монополистично поведение“ на гиганта през декември. След делото, резултатът е ясен и е публикуван на уебсайта на наблюдателя – доказано е, че Alibaba има политика за елиминиране и ограничаване на конкуренцията в страната и възпрепятства иновациите в сектора на търговията на дребно.

По този начин Alibaba е доказано виновна компания в съответствие на антимонополния закон на Китай. Последствията са прекратяване на незаконната дейност и глоба, равна на 4% от продажбите на вътрешния пазар в страната – 2.8 млрд. долара. Това е почти три пъти повече от глобата, която Китай наложи на Qualcomm през 2015 г. по същата причина – нарушаване на антимонополния закон. Alibaba споделя пред New York Times, че приемат наказанието и ще се погрижат да изпълняват по-добре своите социални отговорности.

Още в края на миналата година Alibaba влезе в полезрението на Китайските власти, които започнаха да следят отблизо компанията. Депутатите дори предложика актуализация на антимонополния закон, за да добявят правила конкретно спрямо практиката на Alibaba. Разбира се, че 2.8 млрд. долара няма да ударят тежко компанията, но спекулативно може да се твърди, че бизнесът на Джак Ма се е превърнал в сериозен обект от страна на китайското правителство. Както знаем, в края на 2020 г. започнаха да се носят слухове, че Китай иска да национализира Alibaba, а Джак Ма не се бе появявал около 2 месеца в публичното пространство.

Освен антимонополното разследване срещу Alibaba, Китай блокира планираното Първично публично предлагане на Ant Group – компанията за финансови услуги на Джак Ма – което се очакваше да е най-голямото в историята, събирайки малко над 35 милиарда долара.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author