16 април, 2024

Много от жертвите на ransomware атаки така и не успяват да се сдобият с достъп до своите файлове и данни, дори след като са платили откупа, изискан от хакерите. До това заключение достига компанията за сигурност Kaspersky, след проведено проучване.

Почти половината от жертвите на ransomware във Великобритания за 2020 г., 46%, са платили сумата, изисквана от хакерите, но въпреки това, 11% от тях така и не достигат отново до своята информация. Дори и след плащане, едва 18% от 1006 жертви на острова успяват да възобновят своите криптирани или блокирани данни, вследствие на атаки.

На международно ниво картината е дори по-лоша и повече от половината жертви на атаки плащат – 56%. Една пета от тях обаче, така и не получават обратен достъп до своята информация. По данни на същото проучване на Kaspersky, в което от компанията се допитват до 15 000 потребители, 29% от тези, които стават жертва на ransomware атака, успяват да възобновят абсолютно всичко.

Половината губят поне част от файловете, 32% губят значителна част от тях, а 18% се разминават с минимални щети. 13% пък губят почти всичко, до което хакерите са се добрали.

Марина Титова, начело на Consumer Product Marketing в Kaspersky, споделя, че „предаването на изискваната сума от хакерите по никакъв начин не гарантира връщането на данните и дори окуражава кибер престъпниците да продължат със тази си практика„.

От Kaspersky съветват потребителите регулярно да правят back-up на ценната си информация, както и да използват софтуер за безопасност, така че да намалят потенциалните шансове за атака. Потребителите също така редовно получават и друг важен съвет – да не се отварят никакви линкове в spam имейлите, както и да не се посещават непознати сайтове.

Както знаем, че COVID-19 пандемията доведе и до значително покачване на кибер престъпленията. За 2020 г. ransomware атаките са се увеличили със 150%.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author