25 април, 2024

Проучването на DevStyleR за ИТ сектора и плановете му за ваксиниране на служителите може да послужи като поредното доказателство, че технологичният бранш е най-устойчив на пандемията, както и най-гъвкав. В рамките на световна несигурност, именно той успява да запази самообладание – умее да изчаква, да наблюдава случващото се и за да направим аналогия – да събере достатъчно голяма база данни, които да анализира, преди вземането на решение.

Допитахме се до водещи компании в ИТ сектора, опериращи в България и установихме, че под всякаква форма, всички смятат рискът за излишен. Цялостно връщане в офисите на този етап е немислимо.

Но освен представителите на тези компании – HR мениджъри, директори, лидери на екипи и други важни позиции, попитахме и самите служители за тяхното мнение.

42.9% очакват и в бъдеще да работят в хибридна форма. 32.1% заявяват открито, че им липсва работната среда и ще се радват да работят в офис. Близо 25% са твърдо за работа от вкъщи.

Това ясно показва, че около 70%, което е значителен дял, не е готов да се върне към “старото нормално”.

Колкото до самото ваксиниране, то на базата на проучването ни установихме, че няма нито една компания, която да задължава своите служители да се ваксинират. Това решение остава личен избор – както и трябва да бъде – като има и случаи, в които при необходимост, компанията може да осигури масово ваксиниране в рамките на организацията, за улеснение на своята работна ръка.

Проучването ни по темата за ваксинирането, връщането в офисите и ИТ сектора, се осъществи с помощта на нашите партньори от “Информационно обслужванеАД, Mobile Wave Solutions и Nuvei.

„Информационно обслужване“ АД е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. Дружеството е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Освен това, компанията е и първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия.

Mobile Wave Solutions е бързо развиваща се софтуерна компания в IT сектора, базирана в България и Великобритания. Основана през 2014, компанията се разраства успешно и в момента екипът й се състои от повече от 120 професионалисти с богат опит в програмирането и тестването. Mobile Wave Solutions предоставя на клиентите си цялостни решения във всички аспекти на софтуерния жизнен цикъл – от анализ и управление на проекта до разработване, тестване и поддръжка. Техническият екип на компанията владее основните програмни езици и умело прилага разнообразни софтуерни решения в клиентски проекти за изграждането на уеб и мобилни приложения, интеграции и cloud технологии.

Nuvei е компания за обработка на електронни плащания. Базираната в Монреал организация е най-големият частен и небанков процесор за плащания в Канада. Тя стана публична през септември 2020 г., с първоначално публично предлагане на 700 милиона долара на фондовата борса в Торонто. Нейната задача е създаването на изгодни възможности за обработка на плащания за всички, като е партньор с компании от множество индустрии – гейминг, спортни залагания, финансови услуги, онлайн маркетинг, туризъм, банки и др. Nuvei има над 470 местни и алтернативни методи за плащане и продължава да се разраства.

Цялата тема и коментарите на едни от водещите компании на българския пазар можете да намерите на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author