20 април, 2024

Както знаем, българският ИТ сектор е добре развит и на пазара има множество ИТ компании. Но има ли взаимовръзка между аутсорсинга и идването на множество чужди организации, със създаването на повече български продуктови компании? Ето и коментара на Божидар Божанов, Founder, CEO и Lead Architect на LogSentinel, от провелото се днес издание на „На Живо“, с тема „Технологична България„.

Вижда се една негативна страна. Българските компании, ако са продуктови, трябва да привличат хора, които са работили в аутсорсинга по-голямата част от живота си, тъй като повечето от българския ИТ сектор е аутсорсинг. Но уменията са малко по-различни, а и ръстът на заплатите в продуктовите компании е малко по-труден, защото при аутсорсинг компаниите, сметката излиза по-лесно. Имаш проект с часове, хора – бил-ваш ги на определен рейт и част от тези пари ги даваш на тях. Другото остава за теб. При продуктовите компании е друго, защото имаш инвестиция в R&D и не непременно можеш да си позволиш високи заплати, тъй като поне в първите година, две, няма откъде да ги набавиш,“ сподели Божидар Божанов.

Според него, хората се профилират в най-техническите части на ИТ сектора, докато за една продуктова компания има нужда и от други умения – go-to market, customer success management, partnership manager и др. „Такъв талант няма. Той се развива от местните продуктови компании, защото не се търси от аутсорсинга. Това създава едно фокусиране и профилиране в най-изпълнителската част в една ИТ компания. Това не, че пречи толкова на продуктовите компании, но определено им докарва повече трудности при търсенето и намирането на хора, необходими повече за пазарния успех, не само за продуктовия такъв. Но наоколо има много хора, които имат опит и дори им е станало скучно в аутсорсинга и това да сменят проекта, продукта и клиента на всеки 6 месеца. Една продуктова компания може да е интересно място за тях, на което могат да се развият и да помогнат за разработка на продукт, който дори отчасти да стане и техен. Това е от положителната страна,“ завърши Божидар Божанов.

Цялото издание на „На Живо“ с гост Божидар Божанов можете да изгледате ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author