26 април, 2024

Бразилският щат Сао Пауло не е доволен от политиката на Apple да не предлага зарядно в кутията на iPhone 12 и става ясно, че агенцията за защита на потребителите е глобила компанията с близо 2 милиона долара, тъй като липсата на адаптер представлява нарушение на Кодекса за защита на потребителите в страната.

Информацията се предава от Tilt и MacRumors, като от агенцията Procon-SP са предупредили компанията за нарушението още през декември. От своя страна пък, Apple се аргументират, че липсата на зарядно в пакета с iPhone 12 е изцяло съобразена с екологични причини и по този начин се намаляват емисиите CO2.

При издаването на глобата, изпълнителният директор на агенцията Procon-SP, Фернандо Капес, е съобщил, че Apple трябва да се съобразява с бразилския закон. Глобата обхваща и предполагаемото подвеждащо твърдение, че iPhone е водоустойчив, след като компанията е отказала да поправи телефони в гаранция, претърпели щети от вода. Всъщност iPhone се рекламира със способност за оцеляване след потапяне за продължителни периоди. За много клиенти обаче, това не е бил случаят.

Глобата е сравнително малка и по никакъв начин няма да навреди на финансите на Apple, но е възможно да се стигне до споразумение между двете страни. Бразилия е един от най-големите пазари на телефони в света и компаниите, които се противопоставят на правилата на страната, рускуват да загубят много продажби. Така например, Samsung се споразумя с Procon-SP, за включването на зарядно подарък с предварителните поръчни на своя Galaxy S21.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author