20 април, 2024

Има ли разлика между възнагражденията на мъжете и жените, заети в софтуерния бранш? Това е един от въпросите, предизвикал бурна реакция и множество коментари в проучването “Заплатите в софтуерната индустрия 2021”.

75.9% от участниците в проучването отговарят, че заплащането в софтуерната индустрия у нас не се определя от пола на въпроса “Има ли разлика в заплащането на жените и мъжете при равни други условия?”.

От коментарите към него обаче става ясно, че горепосоченото мнение представя по-скоро принципното становище на гласувалите, а не отразява реалната ситуация.

В един от над 600-те коментара се казва, че на практика “равни други условия не съществуват” и реално разлика в заплащането съществува. За това официално гласуват 16.3%, които заявяват, че заплатите на мъжете са по-високи.

“Не трябва да има разлика, но реално разлика в заплатите има и тя е между 15-25% за една и съща позиция”, пише участник в проучването.

Причината за това се крие във факта, че в индустрията има предразсъдъци, че жените не са достатъчно добри професионалисти, което допълнително вдига летвата към тях.

“Заплащането не се определя от пола, но има нагласа към жените (от страна на фирми и колеги), че са по-лоша работна ръка от мъжете. Има повече очаквания към една жена.”, гласи друг коментар.

Някои от гласувалите дават и примери от личен опит:

“С жена ми работим в една и съща компания. И тя, и аз сме ръководители на екипи. Нейният проект е по-гаден от моя, с по-кофти клиенти и много комуникация. Тя взема 6 500 лв. , а аз 8 500 лв.. Да не говорим, че аз не се вживявам толкова в проекта.”

 

“Жените може да ги слагат на по-високи позиции, но заплатите им са по-ниски. Тоест, може да е тийм лийд, но да взема доста по-малко от хората в екипа. Така, и вълкът е сит, и агнето – цяло.”

 

“Може вече повече компании да вземат по-лесно жени на работа, в смисъл, че трябва да се наемат жени. Но като заплата работят за по-малко пари”.

Коментарите не спират дотук и повечето посочват примери за разлики в заплащането, а други търсят причината за това.

2.9% са на противоположното мнение, а именно, че заплатите на жените са по-високи.

“В момента има квоти за наемане на жени. По-лесно ги наемат, защото трябва да имаме Х жени в компанията, екипа и т.н. Заплатата и тя е по-висока, за да не се оплачат, че е по-ниска”, се казва в едно от многобройните мнения.

 

“Някои жени ги бива, но други са обикновени кифли, а вземат колкото мен и колеги с 2-3 години повече опит. Някой трябва да им каже: “само с усмивки не става, момиче”. Това не трябва да се поощрява. Мъже, жени – трябва да се гледа дали са професионалисти.”

Не липсват и такива участници, които очакват именно проучването да предостави информация за реалната ситуация в България.

Каква е ситуацията по света и по-специално в големите технологични компании?

Според проучване на Business Insider, разликата в заплащането на мъже и жени е 3%. В големите технологични компании обаче като Google, Facebook, Аpple и др., разликата във възнагражденията е средно между 5.4% и 20%. Това сочат данни от Small Business Prices UK.

Очаквайте пълните резултати от проучването, които ще обявим на 15-ти април от 19.00ч. по време на специално онлайн събитие – Заплатите в софтуерната индустрия 2021. Събитието е безплатно и може да се регистрирате тук.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може да се включите в проучването по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,