25 април, 2024

Синиша Джукич е General Manager в Bosch.IO и един от ТОП 20-те мениджъри от класацията на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”. Той ни сподели своите виждания за успех в ИТ сектора, съвети към стартиращите своите кариери, както и най-добрите начини за справяне с предизвикателствата!

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Бих казал, че всяка една класация или награда това е някакъв вид външно призвание, външен стимул или статус, който по естествен начин подхранва нашето его и чувствата за успех. Така че, разбира се, има елемент на удовлетворение, не мога да го отрека. Но за мен е по-важна възможността, която подобна инициатива ми дава да споделя поне малко от своя опит с другите и особено с младите професионалисти, които имат нужда от малко повече подкрепа и вяра в себе си, повече шанс да се развиват. Така че този социален аспект за мен е малко по-важен.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

На първо място, бих казал да приемаш своите грешки. Независимо от опита си, никой не е перфектен и трябва да има нагласата да се учи през целия си живот и да работи върху себе си непрестанно. За това е нужна много дълбока вътрешна работа, сериозна мотивация и определена настройка. Оттам нататък човек става по-добър и в приемането на грешките на другите и това им помага те да се учат и развиват. Също така мисля, че е
много важно човек да има широк поглед и много широки интереси. Важно е да се стреми да разбира във всички аспекти от бизнеса. IT-то не е само IT. То е и човешки ресурси, и продажби, и маркетинг. Общо взето всяка една област, където има поне един човек от компанията, който извършва някаква дейност мисля, че трябва да има солидно разбиране в областта във всеки един мениджър. Това е професионалния аспект. Разбира се, под широки интереси имам предвид също и в личностен аспект. Мисля, че е важно човек да се задълбочи и в конкретни експертни теми, за да може да помага на хората и на тимовете, но също така и да може да “отпусне юздите” и да остави експертната работа на експертите. Това е, от опит казвам, трудно е да се направи, особено когато ти самият си бил експерт в областта и си минал по този път, и си мислиш, че знаеш правилното решение. И не на последно място, бих казал това е доверието между хората в компанията. Да се грижи за хората си. Дори и да се налага да взимаш трудни решения, трябва да си максимално искрен, да ги подкрепяш, те да бъдат максимално обгрижвани и да намерят сили и мотивация за напред.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Мисля, че са много, но може би бих казал, че никой не разполага с цялата информация. Компаниите са комплексни организми. Има много хора, много интерфейси,  много дейности и комуникацията е от изключително важно значение във всяка една посока. Така че регуляра от мен на мисли, на инициативи, на информация, на всички нива е ключово. Може би, ако трябва да го опростя, пишете по-малко мейлове, а говорете повече.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

На първо място бих казал емоционална стабилност, тъй като винаги ще има успехи и провали в бизнеса. Това са двете страни на една монета, така че keep your head cool. Трябва да можеш да дадеш време на себе си и на другите да преценят ситуацията, да се дистанцират от нея, да преспиш и да помислиш трезво, а не да действаш първосигнално. Мисля, че за всеки е важно да има пирове и приятели, разбира се и семейството, с които да споделя предизвикателствата и притесненията и да го подкрепят.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Да се вслушват в екипите и хората си и да се грижат за тях. Какво да НЕ правят. Да нямат план “Б” и винаги да преценяват добре риска. Какво да правят понякога. Да бъдат смели и както ние казваме да искат прошка,
а не разрешение. В нашата компания имаме едно много любимо мото “don’t ask for permission, ask for forgiveness”.

Какво си пожелавате в професионален план за годината?

В професионален план да бъде интересна и успешна. Някои хора се страхуват да искат годината им да е интересна, като миналата например, но тя наистина донесе доста интересни промени на всички нива, така че надявам се да не е като миналата година, но да бъде все така интересно. В личен аспект бих казал здраве, любов и хубави емоции.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author