23 април, 2024

Индия ще предложи нов закон, според който предстои да бъде глобяван всеки, търгуващ с криптовалути в страната, както и всеки, който дори притежава дигитални активи. Това се очертава да е сред най-строгите закони и регулации отнасящи се към криптовалутите, като ще изключи всичко, свързано с тях от законовата рамка на страната.

Притежаване, копаене, търгуване, трансфериране на крипто активи – всичко това може съвсем скоро да остане в миналото на Индия. Мярката е в съответствие с правителствената програма от януари, която призовава за забрана на частни виртуални валути като биткойн, а същевременно плановете са за изграждане на национална цифрова валута. Очертава се притежателите на криптовалути да разполагат с шест месеца, в които да се изчистят от своите крипто притежания. След това, предстои да бъдат наложени санкции.

Информацията идва от Reuters, като те съобщават, че източникът предпочита да остане анонимен, защото законопроектът все още не е публично достояние. Все пак длъжностните лица са уверени в успеха на преминаването на новия закон през парламента, защото сегашният премиер Нарендра Моди притежава мнозинството. Ако това стане, то Индия ще бъде първата голяма икономика, която изцяло е забранила криптовалутите.

Но въпреки потенциалната забрана, то изглежда хората все още оперират със своите цифрови активи. Регистрациите на потребителите и парични потоци в местната крипто борса Bitbns са се увеличили 30 пъти в сравнение с преди година. Въпреки опасенията от забрана, само за януари и февруари са се присъединили 20 000 нови потребители към тази борса. Както казва Сумнеш Салодкар, крипто инвеститор, “Парите се умножават бързо всеки месец и не искате да оставате извън това“.

Това наистина е интересно, защото следейки случващото се с Bitcoin от последните два месеца, то явно хората предпочитат да инвестират и когато дойде моментът на забрана, да изтеглят парите си с надеждата за печалба.

Reuters предава също и думите на главния маркетинг директор на борсата, Викрам Рангала. “ZabPay направи толкова обем на ден през февруари, колкото направихме през целия февруари 2020 г.,” казва той.

Финансовият министър на Индия, Нирмала Ситараман, казва, че въпреки предстоящата забрана, то страната не си затваря ума и очите, и търси нови начини по които могат да се проведат експерименти в дигиталния свят и криптовалутата. Индия иска да популяризира блокчейн технологиите, въпреки че ще забрани частните криптовалути. Все още не е ясно какви точно ще бъдат санкциите и ще включват ли затвор, но преговорите по новия законопроект са в своята финална фаза.

Ако забраната е официална, трябва да се съобразим с нея“, каза пред Ройтерс Наймиш Сангви, който започна да залага на цифрови валути през последната година, позовавайки се на съществуващите опасения относно потенциална забрана. „Дотогава предпочитам да натрупам каквото мога, отколкото да се паникьосвам и да продавам сега.“

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author