26 април, 2024

Приключи дългоочакваното издание на HackTUES, което за първи път се проведе изцяло в онлайн формат. Това обаче по никакъв начин не повлия на духа на хакатона, както и на страхотните иновации и проекти, върху които учениците от ТУЕС работиха между 11-ти и 14-ти март. А ето и които са челните избраници на журито.

Оценителите във финалния и решаващ кръг бяха доц. д-р инж. Стела Стефанова – директор на ТУЕС, Васил Керемедчиев от Chaos, Димитър Прайнов от VMware Bulgaria, Иван Василев от Experian Bulgaria, Радослав Такев от Telebid Pro и Мартин Лаков от SAP Labs Bulgaria.

Отборите, които достигнаха до финала са 789 2.0, False Positive, magen7a, Holdinga, Мечо Пух, 6rek и Dynamics, от общо 44.

Най-напред бе връчена наградата на Комет Електроникс. Тя отиде при отбор 789 2.0 за проекта AutoHome – IoT система, която има за цел да визуализира и управлява по “умен” начин системите в дома, като намалява излишната консумация на електроенергия. Наградата е ваучер за техника на стойност 1000 лв.

Трето място бе заето от отбор Dynamics. Те спечелиха парична награда на стойност 500 лв. и ще получат възможност за онлайн презентация от Chaos Bulgaria, както и други награди. Техният проек е GRobot – робот, който се придвижва и на базата на изкуствен интелект, разпознава отпадъци и ги събира. Отборът бе отличен и от Astea Solutions.

Второто място отиде при отбор Мечо Пух, чиито участници ще си разделят парична награда на стойност 750 лв. и също ще получат възможност за онлайн презентация от Chaos Bulgaria, както и наградата на TelebidPro. Те впечетлиха журито с Verda – чатбот, който ни помага да разберем и да реагираме подходящо на заобикалящите ни екологични проблеми с помощта на машинно самообучение.

Накрая дойде моментът и за големите победители на Hack TUES GG. Това е отбор Holdinga, които разработиха CycleMap. Това е приложение, което предлага най-удобния маршрут за велосипедисти до определена дестинация, базирайки се на оценка от други потребители и фактори като замърсяването на въздуха. Създателите на CycleMap получиха парична награда от 1000 лв. Освен това, както и другите отбори, те ще имат възможност за онлайн презентация от Chaos Bulgaria, както и покана за лятната академия на А1 България. Шампионите грабнаха също наградите на WWF Bulgaria, Strypes и отличието за най-добра презентация на полуфинал.

Припомняме, че темата на хакатона бе Develop for the environment и участниците разработваха екосъобразни проекти в четири категории: Code Red, Deep in the blue, Browny Soil и Pallete Nature. 

Галерия със снимки от финала можете да видите ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author