25 април, 2024

Марат Кос е Managing Director на Playtech Bulgaria и като един от ТОП 20-те мениджъри от проекта “ТОП Софтуерните Компании” на DevStyleR, той ни представи неговите виждания за справяне с предизвикателствата и доброто кариерно развитие. Но също набляга и на най-важното – технологиите са чудесни и се развиват постоянно, но те са само инструмент, който хората трябва да използват за създаването на страхотни продукти със стойност!

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Определено съм развълнуван и поласкан да съм избран и да присъствам в класацията и съм изключително благодарен на всички, които са гласували за мен и са ме поставили в този списък.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Бих искал да обърна внимание на ИТ сектора, но и на управленските роли, защото знаете, че е важно да се говори и за двете. Разбира се, списъкът с качества е голям, но мога да ви посоча някои от тези, които най-много ни влияят. На първо място, е страстта към това, което правиш. Това е едно от най-основните неща. Следва творчество, защото ние постоянно се справяме с проблеми. Също така трябва да сте аналитични, да имате добри умения за решаване на проблеми. Независимо дали става въпрос за решаване на основни такива или технологични, или пък управленски проблеми. Знаете, че работим с хора, така че винаги ще има интересни предизвикателства, така че трябва да сме креативни, да сме аналитични и да имаме нуждата да се усъвър- шенстваме постоянно, защото нещата се променят и винаги има място за подобрение и винаги искаме да бъдем по-добри. Но не на последно място, е съпричастността. Работим с хора, трябва да имаме определено ниво на съпричастност и да можем да разберем какво ги мотивира, какво можем да направим за тях и как да разрешим конфликтите. Тази част не е никак за пренебрегване, особено ако искате да израствате в управленска сфера.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Да бъда човек с ценност и да създавам стойност. Това е едно от най-важните неща, а друго е постоянното подобрение. Това работи винаги и всичко, което правите е много важно да помислите как може да се подобри или какво да подобрите следващия път. Постоянно подобрение и генериране на нови ценности.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Разбира се, това зависи от предизвикателството. Мисля, че най-важното е да ги приемеш, особено тежките такива. Винаги ще има предизвикателства, които трябва да се опитаме да избегнем и няма нужда да се паникьосваме. Трябва да разберем, че предизвикателствата са налице и винаги ще има и решение. Не трябва да се отказвате – мислете нестандартно, мислете креативно. Понякога се съветвайте с други хора, разбира се, когато не знаете какво да направите, за да не забиете. В този случай е необходимо да задвижвате  нещата лека по лека, защото всяко предизвикателство има решение.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Най-напред – не бързайте! В днешно време работим с милениали. Много от младите хора са много амбициозни и искат да израстват. Те виждат успеха като вертикална права и тичат в посока титли, сменят позиции бързо. В момента са junior, искат да станат regular професионалисти, след това senior-и, мениджъри. Бих посъветвал да не се бърза прекалено много, защото обикновено, когато работиш упорито по разрешаването на проблеми, ти развиваш интуицията си. Тя е много важна за ИТ професионалистите. Когато има специфично технологично предизвикателство, тя ще ви подскаже как да намерите причината, а съответно и решението. Тази интуиция идва именно с опита. Ако бързате прекалено много ще заемете титла, за чиито технологични предизвикателства не сте добре квалифицирани. Разбира се, трябва да сте амбициозни, но трябва да работите здраво. Запомнете, че технологиите са инструмент. Те са чудесни, постоянно променящи се и еволюиращи и постоянно се появяват нови технологии. Този инструмент трябва да използвате, за да решавате проблеми и да създавате страхотни продукти. Най-важната цел е да разработвате такива, да сте щастливи с тяхната работа и с това, което сте създали.

Какво си пожелавате в професионален план за тази година?

Надявам се светът да се оправи. Липсва ми човешката интеракция, а мисля, че тя е много важна. Да си сред колеги, да брейнстормвате и да се учите от тяхното познание. Надявам се човечеството да намери решението на този сериозен належащ в момента проблем и през 2021 г. да видим как светът се връща към нормалното.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author