24 април, 2024

Постоянно говорим за “най“, като реферираме повече откъм положителната страна. Ясно е, че технологичният сектор е сред най-добре платените, но колкото и добре платени да са дадени професии, то винаги има път нагоре. Ето и как изглеждат подредени според годишната заплата.

Информацията идва от Indeed, като е съставена през декември 2020 г. и данните са актуални. Става въпрос за заплатите в САЩ, но оттам можем да си направим извод и за останалата част на света.

С най-ниска заплата се нарежда професията System engineer – 102 102 долара годишно. Следва IT security specialist със 106 143 на година. Отговорна задача, но въпреки това, попада в дъното на класацията. Може пък “ниската” заплата да е отговорна за множеството атаки и изтичания напоследък.

Извън шегата, то неочаквано, но идва ред и на всеизвестната професия Software Engineer. Показаната годишна заплата е 109 907 долара годишно. Достатъчно ли е това за разработването на софтуерни програми, мобилни приложения, комуникационни канали и още куп неща? Не че заплатата е малко, генерално погледнато, но е чувствително по-малко от лидерските позиции.

Идва ред на Full stack developer – 113 011 долара годишно. Full stack разработчиците са мултифункционални с техните познания за front и back end-а на разработката и силно ценени специалисти от всяка една компания.

Но не колкото специалистите Cloud engineers, които от тези 5 позиции получават най-голямо годишно възнаграждение – 120 297 долара. Работата е сред най-отговорните, а и доста популярна – вече всички са в облаците, затова има нужда от “тежка” cloud ръка, която да движи операциите, менажирането на системите, сигурността, ъпдейтите и още много задачи.

И за финал – най-добре заплатената работа е с 157 005 долара по данни на Indeed и е тази на Chief technology officer.

Ако искате да разберете и за заплащането в България, както и други любопитни факти, то непременно се включете в проучването “Заплатите в софтуерния бранш 2021” и попълнете въпросите. Участието е анонимно и много полезно за ИТ сектора.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може да се включите в проучването по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Author