19 април, 2024

Microsoft обяви нов open source програмен език, създаден за бизнес потребители и професионални разработчици. Нарича се Power Fx и идеята е всеки да може да го прилага, поради факта, че е low-code. Базиран е на Microsoft Excel и използва вече познати формули, което според компанията го отваря към широк набор от потребители и умения.

С Power Fx можем да усилим въздействието и ефективността на разработчиците многократно, в рамките на един и същ времеви хоризонт. Предлагайки познат и достъпен начин за изразяване на логика, ние драстично разширяваме капацитета от хора, които могат да изградят сложни решения. Предоставяйки Power Fx с инструментите, които професионалистът очаква, включително възможността за директно редактиране на приложения в текстови редактори като Visual Studio Code и използване на source контрол, ние даваме възможност на разработчиците за бързина, така че да намерят общ език с милиони производители„, казва Райън Кънингам, директор на Power Apps в Microsoft.

Програмният език е open source, което означава че ще е на разположение на обществото от разработчиците, като могат да се създадат допълнителни иновации. Също така ще може да функционира на Microsoft Power Platform, Dataverse, Power Automate и Power Virtual Agents.

Истината е, че point-and-click инструментите са страхотни за бързо създаване на работните потоци, но много от real-world решенията имат нужда от допълнителен пласт логика, която да е отвъд drag and drop практичността,“ обяснява Кънингам.

Чарлз Ламана, корпоративен вицепрезидент на Low Code Application Platform в Microsoft, обобщава цялата идея зад Power Fx много просто и красноречиво. „Ние трябва да превърнем всеки в разработчик, именно чрез low-code инструментите. Необходимо е да направим така, че независимо от бекграунда на човек, той да може да стане разработчик, да автоматизира различни неща и да разбира данните„.

В блога на Microsoft можете да прочетете повече за идеята на Power Fx, описана от Райън Кънингам.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author