24 април, 2024

Бърнаутът е сериозно явление, което по никакъв начин не бива да бъде пренебрегвано и неглижирано. Но каква е тънката граница между него и продуктивността? Това можем да разберем от Борислав ВарадиновDevOps Team Lead в HedgeServ и Силвия Куманова – C-level Business Transformation Consultant / Stress scientist в Somenso, които бяха специални гости в рубриката “На Живо” на DevStyleR с тема “Тънката граница между продуктивността и бърнаута“. 

Борислав Варадинов акцентира на junior специалистите и определи микромениджмънтът като много опасен модел на поведение от страна на лидерите. “Те постоянно дават нови задачи на младшите специалисти, постоянно търсят обратна връзка, а това води до насаждане на много голям стрес. Лидерите и мениджърите трябва много да внимават и да не бъдат егоистично настроени, така че да се случва това, което те искат. Винаги трябва да мислят за самия екип и хората, с които работят. Не трябва да има болни амбиции, които да са на всяка цена, защото това може да навреди на работата и на компанията – било то да последват негативни мнение и коментари, така че да се развали имиджът, но също и това служителите да загубят продуктивност и мотивация, вследствие на което да напуснат“.

Това коментира Варадинов по отношение на значението на амбициозността на един служител в процеса на изпадане в бърнаут.

Силвия Куманова се съгласи и продължи, че управлението в компаниите е една изключително важна тема.

От ролята си на поведенчески консултант трябва да кажа, че правим доста бизнес трансформации в различни компании, като поставяме човека на първо място и се опитваме да определим каква е неговата най-точна роля, така че да не се чувства стресиран и да може да се използва пълноценна неговата креативност,” коментира Куманова.

Няма човек, който да не е креативен, но тя (креативността) трябва да е насочена в правилната посока, а не просто в някаква. Това е подхода при правене на бизнес трансформации“. Силвия Куманова загатна и друга важна тема – хоум офисът – като сподели, че в сегашния remote модел е увеличена възможността от бърнаут, защото се смесва работният ден с личния живот.  Според нея, работата от вкъщи трябва да е балансирана и от значение е социалният контакт, който липсва, когато всеки е в дома си, вглъбен в екрана.

Все пак, гениалните идеи не издат докато някой работи, а когато си даде почивка, за да възвърне креативността си,” сподели тя.

Поради тази причина, при натоварването и при бърнаут и стрес, креативността се променя. Човек загубвайки социалния контакт и грижава за себе си, попада в пропаст, в която липсват чисто физиологичните процеси на тялото. Могат да се развият много сериозни заболявания от свръх стрес и от огромното количество адреналин. Емоционалното изпепеляване при бърнаута е нещо много сериозно“.

Варадинов се съгласи и отбеляза, че в началото на пандемията хората са работели по-ефективно, но само за известен период от време. “След това се загуби социалният контакт, от който всеки има нужда. Когато ти трябва помощ, не можеш да се обърнеш към някого, защото никой не седи до теб. А много проблеми се решаваха точно в тези моменти, когато човек не е вглъбен в работата си, а е на обедна почивка с колеги, например,” сподели Борислав Варадинов и завърши с това, че в дългосрочен план хоум офисът ще има доста лош ефект за хората, но и за бизнесите.

Силвия Куманова се съгласи с него и дори нарече този лош ефект “пагубен“.

Темата е изключително интересна и от значение за всеки един специалист. Споделеното от специалните гости в рубрикатаНа живо” може да бъде намерено и изгледано в цял вариант на следния ЛИНК.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author