25 април, 2024

С много емоции и страхотни проекти приключи тазгодишното издание на HackAUBG – един от най-популярните и добри хакатони в България! Изданието, в изцяло онлайн вариант, бе организирано от младите таланти от The Hub – къмюнити съставено от студенти на Американски Университет в Благоевград.

В надпреварата се включиха участници, както от цялата страна – София, Стара Загора, Пловдив, Харманли, Барутин, Сливен, Севлиево, Благоевград, така и от чужбина – Румъния, Германия, Монголия, Македония и Албания. Фактите говорят – 14 целеустремени отбора, от които 1 отбор съставен само от ученици, 6 отбора на студенти в АУБ, и отбори на студенти във ФМИ и ТУ, общо 58 участника.

Първото място извоюва отбор “InnovaOne”, който е съставен изцяло от ученици, а именно Христо Хубенов, Дарко Тачев, Емануил Манолов и Радостин Чолаков, и системата им ‘GeoShare’. Предвидено е разработката им да следи динамиката на тълпата и управлението на града. Целта е да се даде по-добро разбиране на гражданите и градските управи. Основният проблем, който решава, е обработката и представянето на задълбочена информация относно местоположението на населението на града, така че да се избегне забавената реакция на държавните структури поради големи събирания на хора. ‘GeoShare’ планира да използва данни, базирани на местоположението, събрани от гражданите чрез мобилно приложение. В замяна на споделянето на местоположението си те ще получават базирани на AI сигнали, известия, предложения и обобщения. Със събраните данни общините ще могат по-добре да оценят поведението на населението. Поверителността ще е ключов фактор и цялата информация ще бъде криптирана, а самоличността на потребителите ще бъде скрита. Целевият пазар ще се състои от граждани, градски управителни органи и предприемачи.

На второ място се класираха младежите от отбор ” Performista ” – Борислав Цветанов, Боян Балев, Георги Георгиев, Теодор Димитров и Атанас Николов, и продукта им ‘Udoma’. ‘Udoma’ е интелигентна платформа, която използва Big Data и предлага съвети за по-интелигентни разходи за комунални услуги. По този начин потребители ще спестяват повече пари, докато използват по-малко ресурси. Продуктът е посредник между гражданите и бизнеса, които предоставят услуги и продукти във връзка с ежедневното използване на битови, комунални услуги. Основният проблем, предвиден да се реши е намаляването на разходите и подобряване на енергийната ефективност. Като част от екстрите на решението е сравнение в реално време на сметки за комунални услуги със средните за подобни потребители. Премиум оферти от уреди и услуги от клас A + за енергийна ефективност въз основа на нуждите на клиента. Съвети за потенциални проблемни зони в дома ви, които могат да доведат до по-високи сметки и загуба на ресурси.

Стефан Андреев, Давид Атанасовски, Кристиян Деянов, Стоян Лисичков, Димо Резашки и Ева Коневски от отбор ” f'{ing_python}’ “ и техния продукт ‘Parkinc.’ са на трето място. Parkinc.’ помага на потребителите да намерят свободни места за паркиране и да бъдат информирани за капацитета на паркинга. Чрез нотификации и комуникация относно местата за паркиране софтуера открива свободни места за паркиране. Ползите от продукта са:

  • Социални придобивки – подобряване на живота на хората чрез спестяване на тяхното време;
  • Генериране на доход – процент от общия общински доход от билети за паркиране;
  • Маркетинг – значителна първоначална реклама, последвана от популяризиране на продукта от уста на уста.

Менторите, напътствали отборите по пътя им към успеха са представители на водещи компании от българския софтуерен бранш. Ето кои са те: Михаил Михайлов – AUBG HUB Alumnus; Мирослав Миленков – Musala Soft; Вели Пехливанов – Resolute Software; Георги Бичев– Anakatech; Илия Жечев – Astea Solutions; Боян Вушков – Astea Solutions; Диан Асенов – Gameloft; Ангел Миладонов – Weband; Никола Тошев – ROITI; Кристиян Крумов – Uber; Николай Бабанов – Chaos Group; Николай Иванов – Scalefocus; Данийл Доцев – Scalefocus; Милена Георгиева – Scalefocus и Георги Ганчев – Amplify.

Повече за победителите и техните проекти очаквайте в интервютата с отборите.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,