16 април, 2024

Радослав Николов е Managing Director в SAP Labs Bulgaria. Като специалист с важна управленска позиция, нашата медия се допита до него за коментар по темата, която е обект на ежедневни обсъждания – масовата ваксинация срещу COVID-19. 

Каква е ситуацията във Вашата компания? Все още ли служителите работят дистанционно?

Компанията ни в момента основно работи в режим на отдалечена работа. На този етап, решението ни е, че колегите ще имат възможност да работят от вкъщи до края на месец юни тази година – без значение как ще се промени ситуацията до тогава. Опитваме се да обявяваме по-големи интервали от време, които да адресират своевременно възможната работа от вкъщи, за да дадем възможност на колегите ни да планират занапред.
От юни месец 2020 г. един от офисите ни е отворен. В него могат да работят колеги, които имат силно намалена продуктивност в резултат на отдалечената работа или невъзможност да работят от вкъщи поради различни причини. В офиса работата протича при спазване на всички противоепидемични мерки.

При масово ваксиниране бихте ли върнали служителите в офисите? 

Отварянето на всичките ни офиси за всички колеги ще бъде съобразено спрямо ситуацията с разпространението на COVID-19 в България. А знаем, че тя е динамична и зависи от много фактори. На първо място поставяме здравето и безопасността на колегите и не бихме рискували с прибързано завръщане към режим на работа в офиса за всички.

Има ли фирмена политика спрямо ваксинирането на всички служители?

Ваксинацията е доброволна и SAP не планира да задължава колегите ни да се ваксинират.

А бихте ли позволили завръщане в офисите, ако нивата на COVID заразяемост са ниски?

Отварянето на всичките ни офиси за всички колеги ще бъде съобразено спрямо ситуацията с разпространението на COVID-19 в България. А знаем, че тя е динамична и зависи от много фактори. На първо място поставяме здравето и безопасността на колегите и не бихме рискували с прибързано завръщане към режим на работа в офиса за всички. Следим развитието и сме готови да реагираме спрямо конкретната ситуация.

Следвате ли корпоративна политика по тези решения или те се взимат регионално за България?

SAP на глобално ниво има съответната корпоративна политика във връзка с пандемията. В същото време, ситуацията в отделните държави е различна. Решенията се взимат на ниво съответна държава, като са съобразени с глобалните SAP политики и препоръки от една страна, но и с локалните разпоредби и регулации, както и с разпространението на COVID-19 в страната.

Как бихте коментирали тренда, че големи компании като Facebook и Microsoft вече позволяват на служителите си дистанционна работа като опция по принцип? 

Още преди март 2020 г. компанията ни имаше политика за работа от вкъщи четири дни месечно и възможност за по-голяма гъвкавост при съгласуване с мениджъра. Естеството на работата ни предопределя и това, че тази гъвкавост е налична под различни форми – работно време, работа от вкъщи и т.н. Именно по тези причини ние бяхме готови много бързо да преминем в режим на отдалечена работа и да запазим продуктивността си.
Знаем, че при завръщането ни в режим на работа от офиса, ситуацията ще бъде по-различна отколкото преди COVID-19 пандемията или, както се казва, ще се срещнем с „новата реалност“. В компанията се работи по дефинирането на този бъдещ начин на работа, тъй като той има много аспекти, не само възможността за отдалечена работа – като например организацията на офисните пространства, чисто законовото и регулаторно уреждане на гъвкавата работа, запазване на екипния дух и др.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Author