25 април, 2024

Темата “Младите таланти в програмирането” от рубриката “На Живо” на DevStyleR разгледа технологичното образование и изграждането на бъдещите ИТ лидери на сектора – тези, които в момента се тревожат за домашните си и не предполагат, че след време ще създадат успешни проекти, стартъпи и компании. Ето и някои въпроси, които обсъдихме с помощта на нашите специални гости: Димитрина Тодорова, директор на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации; Петър Шарков, CEO на Училищна Телерик Академия; Д-р Вяра Богатева, образователен директор на SoftUni Kids и Владимир Николов, ръководител екип на преподавателите в SoftUni Kids.

Най-напред стартирахме с въпроса как се привличат децата към технологиите и по-задълбоченото им изучаване. Тук Петър Шарков сподели, че е много важно да разберем как да превърнем децата от консуматори на технологиите в техни създатели.

Трябва да се осъзнае, че държим в ръцете си мощен компютър, който прави чудеса. Когато децата разберат това, то те се въвличат още по-сериозно в програмирането. Важно е да продължаваме да работим в посока информираност на родители и ученици за това, колко е важно да разбират технологиите и дигиталния свят. Може едно дете да не е програмист, но то трябва да разбира езика на машините,” сподели Петър Шарков.

Владимир Николов пък изрази мнение, че няма нужда да привличаме децата към технологиите, защото те са вече привлечени от тях. “По-скоро трябва да се стараем да им обясним, че технологиите са инструменти, които служат на нас – хората, а също така са и правени от хора,” заяви той.

Все пак, някои от децата получават леко разочарование, когато правят първите си стъпки в по-сериозното учене, разказа Димитрина Тодорова и продължи с това, че “точно тогава ние трябва да ги подкрепим и да им кажем, че за да си майстор в нещо трябва доста да се упражняваш и да четеш. Всяка една допълнителна подкрепа в общността, която помага на децата да осъзнаят, че технологиите са упорит труд, е прекрасна”.

По въпроса се включи и д-р Вяра Богатева. “Всичко се променя толкова бързо и динамично,че трябва да научим децата да отговарят на предизвикателствата на съвременния свят – да не бъдат консуматори и да оптимизираме времето им пред технологиите. Едни курсове по програмиране са добър начин това да се случи”.

Но важна ли е математиката в цялото това нещо? Според д-р Богатева, това е наука, която или те привлича, или не. Но без математика няма как да се случват нещата, защото тя е необходима във всяка една сфера в обществото.

Тук Петър Шарков разказа, че преди години се е смятало, че за да станеш добър програмист е трябвало и да си добър математик. “Хубаво е, че има сега много разработени платформи, в които да създаваш приложения и игри. Това пък дава възможност на много хора, които не са добри в математиката, все пак да станат добри програмисти и специалисти. В ИТ сектора има и много други ключови професии, които не изискват много математика. Всяко дете има един много голям потенциал да работи в ИТ индустрията”.

Владимир Николов се съгласи, че има място в ИТ сектора и за тези, на които математиката не им е сила. “Някой деца тръгват с идеята да стават програмисти, но виждат че математиката и логиката не са им сред силните качества. Но те не трябва да се разочароват, защото има супер много възможности чрез технологии да се реализираш в какво ли не друго,” сподели той.

Вяра Богатева допълни, че дали ще направиш сайт с HTML и CSS, или ще използваш WordPress, то и в двата случая ще стигнеш до сайта който искаш.

Цялата тема “Младите таланти в програмирането” можете да изгледате ТУК, защото включва още интересни и интригуващи въпроси за потенциала на учениците, за образованието по ИТ из България, за стажовете през летните ваканции, за родителската роля и още.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author