18 април, 2024

Бенефитите са силен магнит за нови кадри във всяка една организация и прилагането на дори лека гъвкавост в тях може да се окаже сериозен плюс спрямо конкурентите на пазара. Ясно е, че един добър бенефит не остава тайна за останалите и практиките на компаниите относно придобивките са сравнително сходни. И все пак – кои са най-търсените?

Факт е, че 2020 г. май е първата, в която всяка компания с дебел маркер е зачеркнала “работа от вкъщи” от списъка със своите добри допълнителни предложения към работещите. Това все още продължава, но трябва да се отбележи пък, че преди 2020 г. бе от огромно значение за множество разработчици.

Според сайта forjobhunters.com например, челните места се държат от “Възможности за професионално развитие”, “Заплащане на професионално обучение” и “Гъвкаво работно време и работа от вкъщи”. Работата от вкъщи отпада, както споменахме, но гъвкавото работно време година след година продължава да е хит измежду най-големите предпочитания на разработчиците. Ясно е, че професионалното развитие е ключов фактор за стартирането на работа на определено място – ако няма как да вървиш нагоре, то в повечето случаи се оказва безсмислено да се работи в дадена компания. Поне в очите на мнозинството. Затова кариерният растеж няма как да бъде подценяван в списъка от допълнителни придобивки.

Това малко или много е свързано и с второто – “Заплащане на професионално обучение”. Тук умело може да се варира, защото много от ИТ компаниите прилагат вътрешни обучения. Същевременно пък предоставят и платена база от различни курсове и уроци в онлайн академии и платформи, което единствено може да бъде в полза. Ако пък тези две неща липсват, то разбира се – никакъв проблем компанията да заплати за обучение на даден специалист или да наеме външна образователна академия, която да обучава кадрите във фирмата.

Тук можем да споменем и проучването на DevStyleR “Заплатите в софтуерния бранш” от 2019 г., когато на въпроса за бенефити, първото място бе заето от “Гъвкаво работно време” с 36,47%. На второ място се класира “Работа от вкъщи” с 27,73%, но тъй като това не важи, ще заменим home office варианта със следващия бенефит – именно “Професионално обучение”. На трето място пък в този случай отива “Отлични бонусни схеми”. Това означава, че в 2 от 3-те опции нещата се припокриват.

Според изследването на Stackoverflow за 2020 г. пък, на въпроса кое е принудило разработчиците да търсят нова работа, то на първите три места са: По-добри компенсации, Желание за работа с нови технологии и Любопитство към нови възможности. На четвърто място попада заветното желание за растеж в компанията към по-високи позиции. На пето място е нещо, което е от изключително значение и може да бъде решаващ фактор в много ситуации – въпросният work/life баланс. Разработчиците имат навика (не точно по своя воля) да прегряват и да изпадат в състояние на бърнаут. Това е вследствие на тежкото психологическо натоварване от работните процеси и липсата на какъвто и да е вид отдушник, поради малкото лично време. Това е и проблем, който напоследък все по-често става обект на коментари и политики от компаниите, а това е добре.

Тук ще се върнем на сайта forjobhunters.com, който в изброените бенефити споменава и два много интересни, които са дори един след друг – “Неограничен брой дни платен годишен отпуск” и “Възстановяване на разходи след годишен отпуск”. В кръга на шегата – представете си каква суперсила може да отключи този герой/разработчик, успял с пълна мощ да приложи комбинацията между тези два бенефита. Легенда за цял живот. Достигане на познатата ни от Star Wars най-висша форма – “Jedi Master”.

Факт е, че бенефитите могат да бъдат много разнообразни и затова неведнъж е ставало въпрос по време на дискутии на DevStyleR, че най-добрият вариант е пълна гъвкавост спрямо настроенията и желанията на конкретния служител.

Все пак, можете да ни помогнете да определим ТОП търсените бенефити сред разработчиците в България, като участвате във втората част на националното ни проучване “Заплатите в софтуерния бранш”, като попълните въпросника! Включването е анонимно, а вашето мнение е от голямо значение за нас!

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author