20 април, 2024

Java е несломим програмен език и въпреки множеството прогнози през годините, че краят му е близо, то изглежда нещата стоят дори обратно и той продължава да е в челото на всяка класация за популярност и използваемост сред технологиите. Разработчиците на Java получават и сред най-добрите заплати в бранша в световен мащаб. Нека разгледаме какви месечни и годишни доходи може да донесе работата с програмния език.

Стартирайки от високата летва – САЩ, според сайта mobileunity.com, годишната заплата за един Mid-Level Java програмист е около 80 000 долара, но е от голямо значение градът, в който се намира разработчикът. Например нивото е доста по-високо ако се намирате в Сиатъл, където възнаграждението достига и 95 000 долара. Разбира се, важни са и годините. Ако опитът ви е по-малко от година, тогава ще взимате между 60 и 70 000 долара, според payscale.com. При повече натрупани години е напълно постижимо заплатата до достига и над 100 – 120 000 долара.

Тук би било интересно да споменем и Китай, тъй като те са основен технологичен конкурент на САЩ. Един Mid-Level Java Developer изкарва около 30 000 китайски юани на месец, което са около 4 500 долара. За да се направи акуратно сравнение, то трябва да отбележим, че тристаен апартамент в централна градска част е около 7 000 китайски юани. За тези с най-много опит в професията, то заплатата достига 45 000 юани.

Нека преминем и към една любима за емигриране на българите страна – Германия. Колко би изкарвал един разработчик на Java със средно ниво там? Около 55 000 евро годишно с около 4 000 евро месечно. Все пак, като връх на натрупването на опит, то заплатата може да достигне и 65 000 евро с около 6 000 евро на месец. Тук оставяме и място за дебат, тъй като според salaryexplorer.com, мъжете, разработчици на Java в Германия печелят с 6% повече от жените. Според същия сайт пък, в страната е прието 11% покачване на възнаграждението на всеки 18 месеца.

Прехвърляме се към Великобритания и техния паунд, който към момента е 1,14 евро, следователно границите са приемливо близки. Mid-Level Java Developer взима годишно около 40 000 паунда средно, според salaryexplorer.com. Тук обаче има малка разлика, защото поглеждайки и други източник – сайта indeed.com, то средната заплата за Java Developer в Англия е 61 000 паунда, като зависи и от градовете. В Лондон е най-висок стандартът, разбира се, и там бариерата достига 71 – 80 000 паунда. Според трети източник – cwjobs.co.uk, то средната заплата за Java разработчик е 62 500 паунда. Тук можем да приравним и да се съгласим на факта, че ако обмисляте вариант за Англия, то Лондон е вашето място, защото според който и да е от сайтовете, то там заплатите наистина са най-високи и преминават над 70 000 паунда. Е, и животът там е скъп, но пък в Ливърпуул може и да печелите два пъти по-малко.

Идва ред да се доближим и до България, като погледнем към Гърция. 25 000 долара годишно е средната заплата за Java Developer, но както навсякъде, зависи от опита. Тази сума може да нарасне на 40 000 долара. Тук ще обърнем валутата и източника – salaryexplorer.com посочва около 2 000 евро на месец за Java разработчик със среден опит. Тези пък, които са по-напред с материала и са прекарали повече години в професията, то могат да печелят и над 3 000 евро.

Идваме и в България – тук payscale определя около 30 – 40 000 лева години, но при 5-9 години опит, заплатата лесно може да се покачи на 50 000 лева.

Не забравяйте, че можете да помогнете на DevStyleR именно в това проучване – заплати и бенефити в България. Важно е както за нас, така и за ИТ сектора да разгледаме в дълбочина някои от важните аспекти отнасящи се до работещите специалисти. Участвайте във втората част на националното ни проучванеЗаплатите в софтуерния бранш”, като попълните въпросника! Включването е анонимно, а вашето мнение е от голямо значение за нас!

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author