19 април, 2024

Intel се чувства доста застрашен от целия пазарен хайп около новият M1 чип на Apple и действа сериозно върху това да докаче, че 11-тото поколение процесори Core i7 за лаптопи са по-бързи от M1. Ето и някои ключови области, които Intel отбелязва.

Сърфирането в Chrome изглежда е доминирано от Intel, както и задачите в Office 365, Adobe приложенията и AI. При игрите резултатът е по-нисък от този на Apple, но пък от Intel посочват, че трябва да се има предвид, че определени игри просто не се предлагат на Mac. Според производителят на чипове животът на батерията на M1 също не е по-добър от Core i7.

Intel посочва и по-добрата поддръжка за външни монитори и по-голямо разнообразие от хардуер в своя лагер, като например лаптопи със сензорен екран.

Но въпреки всички тези благини, така да се каже, съществуват опасения относно методологията по която Intel достига до тези резултати. Според PC World и Tom’s Hardware например, Intel сменя хардуера между тестовете, както за собствените си процесори, така и за тези на Apple. Използва се MacBook Air за тест на батерията, а не по-дълготрайния Pro, например. Освен това Intel избира тестове, които са благоприятни за компонентите му, като AI тест на Topaz Labs – едно от малкото, които използват хардуерно ускорение на Intel.

Общо взето наистина остава спорно доколко може да са достоверни тези резултати и доколко можем да се доверим на Intel в момент, в който компанията има сериозна необходимост от повишаване на точките си на пазара. В такъв случай най-добрите сравнения биха били напълно неутралните.

Снимка: Intel

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author