26 април, 2024

Twitter представи Birdwatch – функция, предназначена да помага в усилията за борба с дезинформацията, като позволява на потребителите по начин, подобен на Уикипедия, за да сигнализират за потенциално подвеждащи туитове. Новината бе явена в блога на Twitter.

Новата система позволява на потребителите да обсъждат и да предоставят контекст за туитове, които смятат, че са неверни или подвеждащи. Birdwatch е самостоятелен раздел на Twitter, който в началото ще бъде достъпен само за малък набор от потребители. Приоритет няма да се предоставя на високопоставени хора, ами вместо това потребителите ще трябва да използват акаунт, свързан с реален телефонен номер и имейл адрес.

„Birdwatch позволява на хората да идентифицират информацията в туитове, която според тях е подвеждаща или невярна, и да пишат бележки, които дават информативен контекст,“ пише в прессъобщение вицепрезидентът на продукта в Twitter Кийт Колман. „Ние вярваме, че този подход има потенциал да се справи бързо, когато заблуждаващата информация се разпространява, добавяйки контекст, на който хората се доверяват и намират за важен.”

Потребителите на Birdwatch могат да сигнализират за туитове от падащо меню директно в основния интерфейс на Twitter, но дискусията за достоверността на туит ще остане само в раздела Birdwatch. Участниците в Birdwatch могат да оценяват бележките на другите, като механизъм за предотвратяване на злонамерени потребители да изиграят системата и неправилно да етикетират истинските туитове като фалшиви. След това тези оценки се събират в профил в Birdwatch, отделно от профила в Twitter, за разлика от системата за оценка на потребителите на Reddit.

Twitter заяви, че се надява да изгради общност от “Birdwatchers“, която в крайна сметка може да помогне за модериране и отбелязване (с етикети – бел.ред.) на туитове в основния си продукт.

Twitter силно се фокусира върху заплахата от “манипулация” от некоректни потребители, които може да използват платформата като друго оръжие в онлайн информационните войни.

„Знаем, че има редица предизвикателства пред изграждането на система, управлявана от общността като тази – от това да я направим устойчива на опити за манипулация, за да гарантираме, че тя не е доминирана от обикновено мнозинство или пристрастна въз основа на нейното разпределение на участниците. Ще бъдем фокусирани върху тези неща през цялото време“, написа Колман

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,