19 април, 2024

Помните ли хуманоидния робот Sophia? От представянето си през 2016 г. тя стана огромен хит, впечатли цял свят, запозна се с множество звезди, участва в множество предавания, а нейният AI стана еталон за този тип роботи. Ето че сега компанията зад нея, Hanson Robotics, има визията и намерението за масово производство на роботи до края на годината. Целта е те да помогнат в ситуацията с COVID-19, като са в помощ в различни области и индустрии. „Социални роботи като мен могат да се грижат за болни или възрастни хора“, казва София в лабораторията си в Хонг Конг. „Мога да помогна с общуване, да прилагам терапия и да осигурявам социална стимулация, дори в трудни ситуации“.

Hanson Robotics, базирана в Хонг Конг, заяви, че четири модела, включително Sophia, ще започнат да напускат фабриките през първата половина на 2021 г. Изследователите прогнозират, че пандемията ще отвори нови възможности за роботизираната индустрия.

Светът на COVID-19 ще се нуждае от все повече автоматизация, за да поддържа хората в безопасност“, казва основателят и главен изпълнителен директор Дейвид Хансън пред Reuters, застанал заобиколен от глави на роботи в лабораторията си.

Той вярва, че роботизираните решения за пандемията не се ограничават само до здравеопазването, но могат да помогнат на клиенти в индустрии като търговията на дребно и авиокомпаниите. Той цели да продаде хиляди роботи през годината, както големи, така и малки.

Тази година Hanson Robotics пуска робот, наречен Grace, разработен за сектора на здравеопазването.

Продукти от други големи играчи в бранша също помагат в борбата с пандемията. Роботът Pepper на SoftBank Robotics селектира хора, които не носят маски, например. В Китай компанията за роботика CloudMinds помогна за създаването на полева болница, управлявана от роботи, по време на избухването на коронавирус в Ухан.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author