20 април, 2024

CES 2021 стартира и за поредна година Samsung разкри някои нови машини, върху които работи, за да помогне в дома.

Bot Handy има разтегателно рамо за захващане, което може да е от полза в грижата за някои неща като зареждане на съдомиялната машина, подреждане на масата и наливане на напитки. На главата и ръката на робота има камери и според компанията, усъвършенстваният AI може да идентифицира обекти с различни размери, форми и тежести. Bot Handy може да разбере материалния състав на елемента и да използва правилното количество сила, за да го хване и премести. Роботът също се простира вертикално, за да достигне по-високи места в дома. И ако приемем, че съдомиялната машина лишава домакинствата от въпроса „кой ще измие съдовете“, то изглежда, че Bot Handy може да е от полза и в казуса „кой ще зареди миялната“.

Освен това, Samsung акцентира и на обновеният Bot Care – личен асистент и спътник. Използвайки AI, той може да „се погрижи за всички малки подробности в живота ви“, казва ръководителят на Samsung Research Себастиан Сунг по време на презентация. Bot Care ще разпознае и разбере вашето поведение и ще предложи напомняния. Например може да ви накара да станете и да се разтъпчете ако смята, че сте били твърде дълго на компютъра си. Bot Care също може да ви свързва към конферентни разговори с удобния си вграден дисплей.

В момента Samsung тества тези роботи и не е ясно кога ще можете да се сдобиете с тях. Но от Samsung демонстрираха и още една машина, която жителите на САЩ всъщност би трябвало да могат да закупят през първата половина на тази година.

Робот прахосмукачката JetBot 90 AI +, която използва LiDAR и 3D сензори, за да изчисли оптималния път на почистване. Samsung казва, че може да се движи около кабели и малки предмети, като същевременно уверява, че влиза в труднодостъпни зони от дома ви. Можете също да го използвате като устройство за домашно наблюдение чрез неговата камера и интеграция SmartThings.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author