26 април, 2024

Откакто се заговори за Брекзит преди години, като че ли постоянно си мислим за голямата картинка на случващото се. Но все пак има множество детайли, които остават в сянка. Замисляли ли сме се какво ще стане с всички .eu домейни във Великобритания? Eurid, мениджър на регистъра на имена на домейни .eu е спрял правото за използване от граждани на Обединеното кралство в резултат на регулаторните промени, като тези имена на домейни вече не могат да поддържат уебсайт или услуга като имейл.

Собствениците разполагат с около три месеца, за да докажат правото си да управляват домейн .eu. Това означава актуализиране на данните за контакт за прехвърляне на домейна .eu към дъщерно дружество на ЕС извън Великобритания или деклариране на гражданство, или пребиваване на държава-членка на ЕС.

От Eurid заявиха, че цели 81 000 домейни, притежавани от 50 000 потребители са спрени. Все пак, имената на домейните ще бъдат веднага възстановени, щом данните за контакт се обновят – но само за следващите няколко месеца. Ако собственик на домейн пропусне 31 март 2021 г. и все още не е доказал, че отговаря на условията, то домейна ще бъде оттеглен и предоставен за обща регистрация от януари 2022 г.

Понастоящем регламентите на ЕС предвиждат, че уебсайтовете на .eu могат да бъдат предоставяни само на граждани на ЕС – независимо от местоживеенето им – както и на граждани и организации извън ЕС, установени в държава-членка.

С други думи, след като Brexit се случи, базираните в Обединеното кралство домейни .eu, притежавани от граждани на Обединеното кралство, внезапно се превръщат в уебсайтове извън ЕС, хоствани в държава извън ЕС.

Но този казус не идва като гръм от ясно небе. Още през 2018 г. Европейската комисия даде да се разбере, че намеренията и са такива. Множество притежатели оттогава се отказаха от .eu домейните си. От 300 000 регистрирани такива през 2017 г. те достигат до 120 000 за последната четвърт на 2020 г., а в периода 2018 – 2019 са спаднали с 46.7%.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Author