19 април, 2024

Python завърши начело сред езиците за програмиране през изминалата година, като е покачил своя индекс на популярност с 2,01%, за разлика от Java, който пада с 5%.

Това става ясно от Tiobe, които са стигнали до този резултат след проверка на заявки в различните търсачки, свързани с програмиране. Според Пол Янсен, CEO на Tiobe, това се дължи на факта, че езикът е известен с гъвкавостта си, учи се лесно и притежава висока производителност. Все пак обаче, той отбелязва също, че C е с по-добра производителност, което личи и в индексните резултати за януари 2021 г., където на този етап в челото е именно C.

Python се появява навсякъде. Той започна като конкурент на Perl в писането на сктиптове за системните администратори още отдавна,“ отбелязва Янсен. „В наши дни Python е любим език в областите като Data Science и ML, но също така се използва за уеб разработка и back-end програмиране, като се превръща в домейн на мобилни приложения и дори във вградени системи„.

Янсен е на мнението, че не след дълго е напълно възможно Python да измести Java за постоянно като втори най-популярен език. От Tiobe очакват и друго явление – Julia да влезе в ТОП 20 за 2021 г. Езикът е достъпен от 2012 г. и се развива в областта на Data Science и ML. Julia се стреми към скоростта на C, но същевременно и да е толкова полезен за общото програмиране, колкото Python.

Пълната класация на Tiobe можете да разгледате на страницата.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author