19 април, 2024

Изпълнителният директор на Twitter и Square Джак Дорси остана недоволен и се обяви срещу предложената от FinCEN (Мрежа за борба с финансовите престъпления) регулация на криптовалутите. Поводът е че тя директно ще се намеси по не добър начин в операциите на неговата компания за финансови услуги Square. Целна на FinCEN е финансовите институции и компании (като Square), да събират лична информация за страните, участващи в транзакции на криптовалути, като име и адрес.

През октомври миналата година Square закупи 50 милиона долара в Bitcoin. Компанията също така усилено инвестира в крипто екосистемата, следователно би била пряко засегната от потенциалното въвеждане на подобно правило.

Регулацията би помогнала за предотвратяването на много нелегални дейности , свързани с криптовалути, като трафик на наркотици, пране на пари и финансиране на терорзъм. Това звучи добре, но Дорси е на друго мнение.

Казано съвсем ясно – ако регламентите трябва да бъдат приложени по този начин, както е написано, Square ще трябва да събира ненадеждни данни за хора, които не са се включили в нашата услуга или не са се регистрирали като наши клиенти,“ пише Дорси.

Зададеният от него пример гласи, че ако даден родител използва Square за да прехвърли на своето дете 4000 долара в Bitcoin на частен портфейл и лично устройство, то спрямо регулацията Square ще бъде принудена да събере личната информация на детето, като например неговият адрес. Според Дорси, това е пресилено взимайки предвид отворената култура на блокчейн.

Това би принудило потребителите да използват портфейли извън САЩ и регулацията, така че да прехвърлят своите активи, следователно FinCEN ще разполага дори с по-малка видимост относно света на криптовалутите, което ще има обратен ефект на целта.

Пълното обръщение на Джак Дорси можете да прочетете на страницата на Square.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author