26 април, 2024

Според последните данни от Synergy Research Group, стойността на сделките за сливания и придобивания, ориентирани към центрове за данни, надхвърлят границата от 30 милиарда долара, оставяйки назад предишния годишен рекорд, поставен през 2017 г. Въпреки че годината не е приключила все още, то на този етап сделките наброяват 113.

От началото на 2015 г. до този момент Synergy е идентифицирала 483 сключени сделки на обща стойност 107 млрд. долара. В периода общо взето стойността на сделките е разпределена по равно между публичните компаниите и купувачите на частни капиталови инструменти, като вторите представляват 59% от обема на сделки.

През периода 2015-2020 г. най-големите инвеститори са Digital Realty и Equinix, водещи доставчици на колокация в света. Като цяло те представляват 31% от общата стойност на сделките през периода.

Няма съмнение, че това е сериозна година за дейностите по сливания и придобивания на центрове за данни, въпреки че COVID-19 неминуемо забавя някои транзакции и дейности за надлежна проверка“, казва Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy Research Group. „Също така сме наясно със сделки и първични публични предлагания на стойност от 7 милиарда, които са на различни етапи от приключването. Този стремеж за намиране на нови източници на инвестиционен капитал се подхранва от почти неизчерпаемата нужда от капацитет за центрове за данни”.

 

Източник: Synergy Research

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author