26 април, 2024

Ново приложение за здравен паспорт планират да въведат големи авиокомпании като United, JetBlue и Lufthansa, става ясно от материал на The New York Times. Апликацията, наречена CommonPass, което има за цел да удостоверява резултатите от тестовете за коронавирус на пътниците, а скоро се очаква да има данни и за техните ваксинации.

CommonPass уведомява потребителите за местните правила за пътуване, като съдържа информация дали се налага да предоставят отрицателен тест за коронавируса. Идеята на база на събраните данни приложението да издава кодове за потвърждение, които позволяват на пътниците да се качат на определени международни полети.

Според създателите на CommonPass, данните за електронна ваксинация могат да имат дълбоко въздействие върху усилията за контрол на вируса, както и за възстановяване на глобалната икономика.

Разработчиците споделят също, че могат да осигурят спокойствие на потребителите, като създадат по-сигурен и лесен начин за посещение на киносалони, круизи и спортни мероприятия, като допускат само лица с документи за ваксина.

Мнението и препоръките от Световна здравна организация (СЗО) към момента са повече от противоречиви. На скорошен брифинг в Копенхаген д-р Катрин Смолууд, старши ръководител на спешната служба към СЗО Европа, обясни настоящите насоки на органа относно „паспорти за имунитет“.

„Не препоръчваме имунизационни паспорти, нито препоръчваме тестване като средство за предотвратяване на трансгранично предаване“, каза тя. „Това, което препоръчваме, е държавите да разглеждат данните за предаването, както в рамките на своите страни, така и извън техните граници и да адаптират своите насоки за пътуване според хората“.

Зачестилите разработки на приложения, свързани с коронавируса, които събират данни, касаещи личните права и свободи на хората, поставят все повече морални въпроси. Все пак наличието на подобни разработки не означава автоматично, че те ще бъдат въведени в употреба. Според експерти, необходими са от 3-6 месеца за въвеждането на подобни мерки.

Тагове: , , , ,