20 април, 2024

Георги Василев е управител на Докумастер България, основният развоен център на Documaster AS, Норвегия. Има богат опит и в други индустрии, като е заемал търговски и маркетинг позиции в компании в сферата на бързооборотните стоки.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Много зависи от етапа и на развитие. При всички положения обаче това е компания, която е в състояние да запази или подобри предлаганото ниво на услуги и продукти за достатъчно дълъг период от време, като междувременно постига адекватни бизнес цели. С други думи, не мога да дефинирам като успех краткотрайни добри резултати и/или резултати, които не водят до устойчивото развитие на компанията.

Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

В такава ситуация не можеш да контролираш доста от факторите влияещи на бизнеса. Видяхме, че цели отрасли бяха парализирани и беше нормално компаниите, чиито приходи са свързани с тези сектори да мислят за преструктуриране и смекчаване на негативните ефекти. Продуктите и услугите пък на други компании се оказаха по-търсени заради промяната в поведението на хора и организации и такива сектори процъфтяха. Въпреки че ние успяхме да повишим приходите си през годината сме далеч от заложените цели за ръст, нещо което е жизненоважно за компания в нашия етап на развитие.

От значение ли е броят на служителите за успешното развитие на компанията? Кои са “скритите оръжия” на ТОП компании?

Служителите със сигурност са най-важния актив на една компания. Броят им е основен фактор за развитието и, но не е единственият и със сигурност не е с най-голяма тежест. Много по-осезаемо влияние оказват взаимовръзките между отделните служители и екипи. Често се случва компании с по-малък и сплотен екип да са по-продуктивни и по-успешни. Също често явление е да отсъства правилното съотношение на различни роли, което да предотвратява „тапи“ в работния процес.

Цялото интервю с Георги Василев предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , ,
    Author