20 април, 2024

Желязко Иванов е Poker R&D Manager в Playtech. Има професионален опит в разработката на софтуер от 20 години. Ръководител на Покер развойната дейност на iPoker мрежата, отговаряща за обслужването на някой от най-големите бетинг компании.
Ивайло Минков е Casino Senior Operation Manager в Playtech. Притежава над 10 годишен стаж в компанията. Стартира кариерата си като QA инженер в аутсорсинг компания и страстта към удовлетворяване на нуждите на потребителите, при максимално високи стандарти на качество, го мотивират постоянно да търси подобрения и висока ефективност, независимо от ролята, която заема в организацията.
Мирослав Ваниев е Development Manager IMS в Playtech. Има богат опит (близо 20 г.) във всички области от IT сферата – хардуер, системна администрация, разработка и тестване на софтуер – от потребителски приложения до enterprise системи. Работил е в български и чуждестранни компании на различни позиции – от експертни до ръководни. Старае се да предава опита си на хората с които работи, да ги води към успех и да ги мотивира да откриват нови хоризонти.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Желязко Иванов: „Топ Софтуерна компания“е комплексна дефиниция. Тя включва няколко основни компонента, а именно успешен бизнес модел, гъвкава среда за работа, използването на максимално подходящите софтуерни компоненти и стандарти, и иновациите, които компанията ражда.

Ивайло Минков: Тук мисля че за да говорим за ТОП на първо място е името, което компанията си е изградила – разпознаваемо, синоним на успех, предизвикващо желание за взаимодействие – нещо като магнит за нови клиенти и служители. С други думи как една компания се възприема от външния свят определя дали е ТОП или не.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Желязко Иванов: В зависимост от ценностната система на компанията, различни показатели са измерителите. За Плейтех България това може да бъде синтезирано по следния начин: Силно резултатен екип, в който работят топ професионалисти на топ нива на заплащане.

Ивайло Минков: И разбира се, да е достатъчно гъвкава и да се адаптира спрямо променящата се среда. По-лесно е един бизнес да стигне върха, отколкото да се задържи на него. Живеем в много динамични времена и трябва постоянно да се адаптираме, да сме ефективни, да сменяме приоритетите, постоянно да търсим по-добри решения. Това не е никак лесно. Аз много харесвам т.нар. Paradox Mindset. Хората с такъв начин на мислене преследват едновременно противоречиви цели. Например, по-малко време за тестване, но по-високо качество, по-малък екип, но по-висока производителност, спазване на процес, но и експериментиране с нови идеи. Когато мозъкът се настрои в режим, че едновременно преследваме и двете цели, тогава идват добри идеи и това води до успех.

Мирослав Ваниев: Според мен успешната компания на първо място е тази компания чиито продукти и услуги достигат до по-голям брой потребители и им носят по-голямо удовлетворение.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Желязко Иванов: В Плейтех България, мениджърът е част от екипа, както и екипът е част от мениджмънта. В гъвкавата среда за работа, която сме избрали, екипът и желанието му за подобрение са водещия двигател за развитие. Ролята на мениджъра е да подпомага и следи за рамките на тази среда, както и да бъде лидер в услуга на екипа за постигането на работните задачи.

Ивайло Минков: Мениджърът има по-широк поглед върху целият процес на работа, комуникация с по-разнообразни екипи и отдели, и непрестанно трябва да подкрепя екипа си, използвайки знанието, което има. Екипът има нужда да усеща тази подкрепа, но в същото време да е достатъчно автономен, за да взема решения и да се подобрява. Балансът във важен, според мен.

Цялото интервю с Желязко Иванов, Ивайло Минков и Мирослав Ваниев от Playtech предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author