19 април, 2024

Томас Мец, Константин Конов и Динко Русев заемат длъжността Managing Director на Bosch Engineering Center Sofia. Те са ядрото на българския инженерен център на една от най-успешните компании на пазара и ни представят тайните на успешния мениджмънт и бизнес модел, водещи към цялостния облик на успешната компания.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Какви са плюсовете и минусите?

Динко Русев: В България последните 20 години се развиват успешно десетки софтуерни компании. Плюсовете тук са много и за пример могат да се дадат високо образованите специалисти, владеещи свободно английски. Също така университетите с постоянно подобряващи се програми насърчаващи младите хора да се насочат към кариера в софтуерната сфера. Има го наличен и характера на българските специалисти, които приемат работата си като мисия и влагат сърцето си в резултатите.
Няма как да не изтъкнем и постоянно развиващите се инфраструктура и технологии. Имаме високоскоростен интернет в офисни и домашни условия. Бързо растящ обем от първокласни офисни площи и привлекателна за бизнеса данъчна политика.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Динко Русев: За да е успешна една компания екипът и мениджмънтът трябва да бъдат едно неразривно цяло с общи цели, идеали и ценности. Като всеки сложен организъм, за да работи успешно, в една голяма компания всички системи и нива трябва да са в синхрон и да работят с еднакво темпо и да имат еднакво възприятие на случващото се около тях. Доверието и културата на съпричастност изграждат среда на работа, която е не само успешна, но сигурна и стабилна във всеки един момент.

Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

Томас Мец: Кризата бе тежък тест за стратегиите на всички софтуерни компании. Ако вашата услуга е уникална и вашите продукти обслужват дългосрочни тенденции, то тогава вие излизате по-силни от кризата.

Цялото интервю с Томас Мец, Константин Конов и Динко Русев предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
    Author