19 април, 2024

Microsoft е стана обект на критика във връзка с активирането на възможността за „шпионаж на работното място“, след като организации за защита на личните данни предупредиха, че функцията на компанията „оценка на производителността“ позволява на мениджърите да използват Microsoft 365 за проследяване на дейността на своите служители индивидуално.

“Туловете”, пуснати за пръв път през 2019 г., са създадени, за да „осигурят видимост на начина, по който работи съответната организация“, се казва в публикация в блога на Microsoft. Така наречената „оценка на производителността“ обобщава информация за всичко, от използване на имейл до мрежова свързаност в офиса.

По подразбиране отчетите също позволяват на мениджърите да разглеждат данните за отделните служители, с лекота да намират тези, които участват по-малко в груповите разговори в чата, изпращат по-малко имейли или не успяват да си сътрудничат в споделени документи.

Австрийският активист за дигитални права Улфи Кристл алармира за това, което се случва в Twitter. Той пише, че нова функция на Microsoft 365 го превръща в пълноценен инструмент за шпионаж на работното място.

Също така създателят на Ruby on Rails, Дейвид Хансон изрази мнение по въпроса в социалната мрежа като туитна, че докато Microsoft се опитват да изградят нова репутация като иновативна компания, всъщност се подкопават като създават схема за инвазивно наблюдение на работното място.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,