16 юли, 2024

Процесът на стареене е биологично обърнат за първи път, като се дава кислородна терапия на хората в камера под налягане.

Учени от университета в Тел Авив, Израел показаха, че могат да върнат часовника в две ключови области на тялото, за които се смята, че са отговорни за немощта и лошото здраве, които идват с остаряването.

Проучването включва 35 здрави независими хора на над 64 годишна възраст, които не са претърпели никакви промени в начина си на живот, диета или лекарства. Всеки пациент бива поставен в камера под налягане за 90 минути пет дни в седмицата в продължение на три месеца, докато диша 100% кислород през маска.

С напредване на възрастта защитните окончания на хромозомите – наречени теломери – се скъсяват, причинявайки повреди в ДНК и намаляване на скоростта на репликация на клетките. В същото време в тялото се натрупват “зомби” стареещи клетки, предотвратяващи регенерацията. Това е в основата на много проучвания против стареене и разработки на лекарства, насочени в тази област.

Учените от университета в Тел Авив доказват, че даването на чист кислород на възрастни хора, докато са в хипербарна камера, е увеличило дължината на теломерите им с 20%, което никога не е било постигано досега. Те твърдят, че растежът може да означава, че теломерите на участниците в изпитването са били толкова дълги, колкото са били преди 25 години.

Терапията също така намалява старещите клетки с до 37%, давайки възможност на нови здрави клетки да се възстановят. Проучванията върху животни показват, че премахването на застаряващи клетки удължава оставащия живот с повече от една трета.

„Тъй като съкращаването на теломерите се смята за „Свещения Граал“ на биологията на стареенето, много фармакологични и екологични интервенции са широко проучени с надеждата да се даде възможност за удължаване на теломерите“, казва професор Шай Ефрати от Медицинския факултет и Училището по неврология на Сагол, към университетът в Тел Авив.

Сега много учени смятат, че самото стареене е отговорно за основни състояния като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

Известно е също така, че затлъстяването, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, недостигът на витамини и различни възпаления могат да ускорят съкращаването на теломерите, демонстрирайки, че те имат голямо влияние върху дълголетието. Предишни опити пък показват, че здравословното хранене може да запази дължината на теломерите, а високоинтензивни тренировки в продължение на шест месеца удължават теломерите с до пет процента.

„Досега интервенции като модификация на начина на живот и интензивни упражнения показаха, че имат някакъв инхибиращ ефект върху очакваното скъсяване на дължината на теломерите“,споделя д-р Амир Хадани, главен медицински директор на Центъра за хипербарна медицина и изследвания в Сагол. “С това пионерско проучване ние отворихме врата за по-нататъшни изследвания на продължителното клетъчно въздействие на терапията за обръщане на процеса на стареене“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,