19 април, 2024

Служителите в софтуерните компании предпочитат да работят от вкъщи. Това е оформящата се тенденция в софтуерната индустрия според проучване на DevStyleR.

В същото време обаче офисите остават отворени за желаещите да ползват работното си място, разбира се, при спазване на необходимите мерки за безопасност.

В компании като Adecco, Telus и Seeburger се забелязва тенденция служителите да се чувстват по-добре от вкъщи, но те дават възможност да се работи и от офиса, особено за тези, които се чувстват по-добре там, или нямат възможност да работят спокойно от вкъщи.

Естествено има и изключения от правилото. Малък процент от разработчиците и ИТ професионалистите предпочитат да са в офиса и да имат социален контакт.

От DHL ESS, например, споделиха, че техните служители се чувстват по-добре когато са в офиса. Те дават възможност на служителите си да ползват работното си място, но при задължително предварително уговаряне, за да не бъдат нарушавани противоепидемичните мерки.

Axway пък държат офисите си отворени, но капацитетът им е намален до максимум 50%.

В Milestone са гъвкави и оставят този тип решения до ниво мениджър-екип. Те силно се интересуват от това как техните служители са по-продуктивни в тази ситуация. И в момента разработват стратегия за действие в бъдеще, но не смятат да сменят политиката си на гъвкавост и да следят как се чувстват по-добре техните служители.

В заключение, можем да кажем, че всички се съобразяват със ситуацията, която се развива изключително динамично и нямат възможност да дадат своите прогнози за бъдещето. Засега работата от вкъщи е по-безопасна, заради коронавируса, но от компаниите отчитат, че социалните контакти не са същите, общувайки виртуално през монитора чувството за принадлежност, към дадена общност, се губи.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,