26 февруари, 2024

Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) категорично се обяви против връщането на СУПТО режима. Това гласи официалното становище на браншовата организация, изпратено до министъра на финансите Кирил Ананиев и медиите.

“БАИТ изразява категоричното си несъгласие за връщането на СУПТО режима, без значение дали е доброволен или задължителен”, се казва в писмото, подписано от Весела Калъчева, изпълнителен директор и член на УС на асоциацията.

Като причина се посочва, че СУПТО режимът, поради своята същност, е неприложим за голяма част от бизнеса, включително огромен брой коректни и иновативни фирми и това представлява дискриминация спрямо тях.

“СУПТО регулацията се основава на стремеж на администрацията да контролира директно начина, по който функционират бизнесите и начина, по който са изградени ИТ системите, вместо само да се задават изискванията за информация”, гласи още становището на БАИТ.

В писмото до министър Ананиев БАИТ застава зад позицията, че СУПТО е изградена на грешна основа, тъй като са взети предвид само бизнес процеси в търговията на дребно и същите са приложени върху дейността на всички индустрии, без оглед на техните специфики.

Становището на ИТ асоциацията съдържа и резултати от допитване до българския бизнес и ИТ общността относно намерението за връщане на СУПТО като доброволна регулация. Резултатите сочат, че 94% от респондентите определят завръщането на СУПТО дори като доброволен режим за неприемливо и настояват за пълното му отпадане. 5% подкрепят връщането на регулацията като доброволен режим, а 1% са посочили, че имат особено мнение по въпроса.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,