19 април, 2024

Това бе въпросът, който бе отправен към Светлин Наков, Co-Founder, Innovation и Inspiration Manager на СофтУни, по време на онлайн дискусията на DevStyleRПътят Нагоре: Академиите по програмиране и ИТ”, а ето и какъв отговор даде той на аудиторията.

Ние винаги сме имали готовност да работим дистанционно и винаги сме работили и онлайн, и присъствено. Поради пандемията, разбира се, всички курсове преминаха в дигитален вариант – както лекции, така и изпити. Тревожех се, че това може да повиши преписването, тъй като онлайн моделът създава такава предпоставка, но пък се оказа, че не е така. Освен това, наистина се отвориха нови възможности. Ние винаги сме разчитали на това да имаме хора в залата и сме пускали live stream паралелно. В момента обаче, имаме възможност да повишим качеството на обучението, защото можем да запишем даден курс предварително – в студио, с добро осветление, добре подготвен сценарий и т.н. Дори успяваме за по-кратко време да предадем по-добре структуриран материал. Тази опция ни се разкрива едва сега и ние сериозно обмисляме следващите си стъпки – дали да не минем изцяло на онлайн вариант или да поддържаме и присъствени курсове. Но моделите са тотално различни. Когато ти работиш часове наред за да заснемеш и направиш монтаж на едно видео, то става по-качествено. Когато пък видеото е на живо, винаги се случва нещо да се обърка,” сподели Светлин Наков.

Колкото до конкретния въпрос как пандемията е повлияла на СофтУни, то той определи, че COVID-19 не е оказал голямо влияние и дори СофтУни е успял да запази плавното си ниво на растеж.

В момента имаме около 3500 курсисти, като за сравнение, в януарския семестър бяха около 2900. Отбелязваме растеж, а това може би се дължи на факта, че хората все повече вярват в бъдещето на дигиталните професии, за разлика от професиите като туризъм, които лесно могат да бъдат афектирани от една такава криза” допълни Наков.

Той сподели също, че СофтУни вече има цялостна професия на QA инженери, което е ново и уникално, защото към момента в България няма подобна сериозна програма за обучение.

Тук говорим за истински инженери, които могат и да програмират и да правят автоматизирани тестове. Това са умения, които се придобиват за година и половина. Масово академиите се опитват да направят QA за 3 месеца, но това не става и не е възможно. Не могат да направят професионалист за това време,” коментира Наков.

Той бе запитан и специално, от какво могат да се възползват хората в провинцията, които имат инженерно образование, но в друга насока. Тук съоснователят на СофтУни посъветва преквалифициране в ИТ сектора, тъй като човек с инженерно образование би могъл да стане програмист, data science, DevOps експерт и т.н.

На такива хора винаги давам съвет да се запишат някъде на безплатни курсове, за да опитат дали им се отдават технологиите и дали ще ги запалят. Ако стоят по цяла нощ на компютъра като един запален геймър, значи определено трябва да продължат напред. Ако пък се окаже, че това не е за тях, то тогава могат да опитат с друго – дигитален маркетинг, дизайн и други професии, позволяващи работа от вкъщи. Вярвам, че хора, които са инженери биха могли много бързо да се преориентират,” сподели Светлин Наков.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author