26 април, 2024

Raspberry Pi Foundation обяви пускането на пазара на Raspberry Pi 400, компактна клавиатура с вграден ARM-базиран компютър. Предлага се от днес като самостоятелна машина за $ 70 или в пакет, включващ мишка, захранване, microSD карта, HDMI кабел и ръководство за начинаещи за $ 100.

„Може да седи под коледното дърво и… ако отворите подаръците си в 9 часа, до 10 часа можете да седите пред телевизора си с компютър“, казва основателят на Raspberry Pi, Ибен Ъптън в интервю преди представянето.

Форматът на Raspberry Pi 400 веднага напомня за ранни домашни компютри като BBC Micro или ZX Spectrum и това не е случайно. Въпреки че малките компютри на Raspberry Pi се превърнаха в популярен инструмент за любителите да правят всичко – от изграждането на евтини приемници AirPlay до автоматизирането на интелигентни домове, в основата си те са проектирани като достъпни компютри, за да помогнат на децата да се научат да кодират.

„Визията за Raspberry Pi винаги е била да примами хората да купуват компютър и след това да ги подмами да станат компютърни програмисти“, казва Ъптън. „Това се случи на мен, бях изкушен да купя BBC Micro и изведнъж станах софтуерен инженер.“

Освен клавиатурата и форм-фактора, Raspberry Pi 400 е много подобен на миналогодишния Raspberry Pi 4. Той има малко по-бърз четириядрен 1.8GHz ARM Cortex-A72 процесор, в сравнение с 1.5GHz на Pi 4, 4GB RAM, Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0 и 802.11ac Wi-Fi. Има два микро HDMI порта, които могат да извеждат до 4K / 60Hz, два USB 3.0 порта и един USB 2.0 порт. Захранването е чрез USB-C порт, има слот за microSD карта за съхранение и има GPIO header за свързване на различни по-специфични устройства.

В зависимост от това в кой регион го купувате клавиатурате е със 78 или 79 клавиша и има подобен дизайн на повечето компактни клавиатури за лаптопи. В началото ще има шест различни варианта – UK, US, German, French, Italian, и Spanish, но Ъптън споделя, че скоро ще има допълнителни версии за норвежкия, шведския, датския, португалския и японския пазар.

Ъптън споделя също, че подходът на компанията е бил вдъхновен от това как производителят на компютри Acorn Computers използва самостоятелната си клавиатура като основа за компютъра Acorn Atom.

„На кого трябва да помогне? Трябва да помогне на всеки, който се нуждае от компютър “, споделя Ъптън „Pi 400 е предназначен за деца, възрастни и дори за бизнес“.

Според думите на Ъптън всъщност това е една от причините, поради които Raspberry Pi 4 и Pi 400 имат два HDMI изхода, защото много бизнес потребители използват по два монитора.

Въпреки това Ъптън признава, че розово-бялата цветова схема на Pi 400 няма да е по вкуса на всеки бизнес. „Ще трябва да го направим в сиво и черно и това ще разбие сърцата ни“, шегува се той.

Преди няколко години може да звучеше нереалистично да мечтаем за офис с ARM-базирани компютри, когато до голяма степен се смяташе, че процесорите са с твърде ниска мощност за нещо освен телефони и таблети. Обаче след година Apple ще започне да сменя архитектурата на своите компютри Mac и това бъдеще вече не изглежда толкова абсурдно. В дългосрочен план Ъптън казва, че промяната трябва да стимулира повече разработчици да направят или оптимизират своя софтуер, за да работи по-добре на ARM, и че каквото и да се случи с macOS, вероятно ще бъде от полза за екосистемата с отворен код и в крайна сметка за Raspberry Pi.

Raspberry Pi 400 винаги ще бъде компютър с Linux. Това е идеално, ако сте някой, който иска да се научи да кодира, но все пак ще бъде тъжна бариера за много собственици на Windows и Mac, които търсят проста машина за ежедневни компютърни задачи.

Raspberry Pi 400 се предлага от днес. Комплектът от $ 100 вече е достъпен във Великобритания, САЩ и Франция, като следващата седмица ще бъде наличен в Италия, Германия и Испания. Междувременно без допълнителните аксесоари за $ 70 вече е достъпна във Великобритания, САЩ, Франция и Германия и идва в Италия и Испания следващата седмица. Индия, Австралия и Нова Зеландия ще последват до края на годината.

Тагове: , , , ,