19 април, 2024

Представяме ви победителите от Hack TUES 6 – отборът FAnton, който грабна вниманието на журито със своята сложна система и изработка, създадена едва в рамките на три дни. Младите и иновативни победители застанаха пред DevStyleR и ни разказаха повече за DRUN, хакатона и бъдещите планове както за проекта, така и за професионалното си развитие.

Най-напред, честито за победата! Постижението е много сериозно. Можете ли да ми разкажете повече за това, откъде дойде идеята за създаването на дрона и има ли подобни проекти по света с автоматизирани доставки?

Ангел Пенчев: Колкото и глупаво да звучи, цялата идея започна от един подарък за рожден ден. От онлайн магазина можеха да доставят подаръка на следващия ден, а празненството бе в същата вечер. Тогава общо взето дойде и идеята за DRUN, като след стоеше като нещо странично, изчакващо времето си. Все пак, хакатона се оказа правилен момент, в който да реализираме проекта. Колкото до подобия на пазара, мога да кажа, че в момента Amazon се готвят да пуснат доставки с дронове. Все пак, за България няма такова нещо и за нас е революционно.

Боян Иванов: Услугата на Amazon e повече насочена от самата фирма към хората. Докато нашият проект е повече насочен от човек до човек.

Това ли е ключовият фактор, който отличи вашия проект в погледа на журито?

Богдан Миронов: Реално, самата трудност бе едно от най-впечатляващите неща в очите на журито. Дори ни попитаха кога сме успели да спим – въпрос, на който отговорът бе просто, че не сме спали. Ние направихме сървър, направихме AI за самия дрон, почти успяхме да довършим приложението, направихме и Discord бот като алтернатива за приложението и много още неща по различни технологии, всяка от които бе трудна сама по себе си. Това, според мен бе забелязано от журито. Освен това, самата идея е иновативна, модерна и различна.

Доколкото разбирам това е доста повече работа, отколкото за три дни?

Богдан Миронов: Определено направихме много за това време и всички работихме устремено.

Ангел Пенчев: Изискваше се добро проучване и планиране. Трябваше много внимателно да разпределим кой за какво отговаря, както и как процедираме с времето, с което разполагахме. До някаква голяма степен мисля, че успяхме. Определено по план можеше и още, но по-голямата част ни се получи и според мен всичко мина добре.

Все пак сте победители, така че не знам какво не сте успели да направите. Което пък води до това, какво смятате да правите с проекта занапред? Какво следва?

Ангел Пенчев: Мислим да запазим екипа, като за мен предстои да доразработвам проекта в дипломната си работа и в следващите три месеца да се развие до направа на специален дрон за доставка, а също така трябва да се оправят някои неща по сървърната част и по изкуствения интелект. За тях не достигна време за солидно довършване.

Боян Иванов: Мисля, че този проект има доста потенциал за бъдещ бизнес и след като Ангел го направи на дипломна работа и завършим училище, то можем да направим фирма и да го доразвием. Но всичко зависи от това дали ще завършим успешно, което се надявам, че ще стане.

Май не е задължително да си завършил успешно, за да направиш стартъп. Този бизнес се интересува от продукта, реално. Имахте ли предизвикателства по време на разработката, вследствие на ограниченото време? Използвахте ли менторската помощ?

Мирослав Мирчев: Най-голям проблем бе приложението, понеже технологията, която използвахме, бе сравнително нова за нас с Богдан и бе необходимо едновременно да учим, едновременно и да пишем. При това в рамките на три дни. Все пак, успяхме да направим доста голяма част от приложението.

Ангел Пенчев: Имахме някои малки въпроси, които задавахме на менторите, като например по Discord бота и по невронната мрежа. Бяхме впечатлени от бързите отговори през HelpQ системата на хакатона, която бе много полезна.

Един от менторите сподели, че едно от най-забележителните неща на този хакатон е, че в рамките на три дни, се произвежда нещо, което би могло да отнеме 6 месеца или година с нормални темпове.

Боян Иванов: Напрежението, а и желанието за победа на хакатона са много мотивиращи за това да действаш бързо. Освен това, работата в екип и планирането помагат да се направят доста впечатляващи проекти.

Участвали ли сте на предишните издания?

Ангел Пенчев: Общо взето, на всички, през които сме били ученици в ТУЕС.

Боян Иванов: Но не със същия успех. Миналата година, например, разработвахме брайлов четец, който сляп човек да насочи към текст и от приложението да се изпрати информация към устройство, което създава визуализация като брайлов текст. По този начин предоставяме възможност за четене на слепи хора. Все пак, направихме нещо впечатляващо, но не успяхме да стигнем далеч.

Ангел Пенчев: Разбира се, с натрупването на знания, от година на година проектите стават все по-впечатляващи.

Има много интересни проекти с много голям потенциал във всяко едно издание на хакатона. Какво се случва с тях след края? Става ли така, че добрите идеи си остават за конкретните издания и това е краят им?

Боян Иванов: Хубавото на ТУЕС е, че няма само Hack TUES. Освен хакатона, има и ден на отворените врати, което е много добре, защото всички ученици могат да отидат и да представят проект, по който са работили. Ние също представихме проекта си от миналата година на ТУЕС Фест и спечелихме награда. Освен това, имаме много проекти, които са в самото училище и разбира се, могат да се преизползват и такива от хакатона. Отделно имаме и дипломни работа. Мисълта ми е, че има как учениците да доразвият своята работа и това е хубавото на това училище.

Ангел Пенчев: Ето, че отбора който спечели през миналата година, месеци след това участваше в други издания и представяше ТУЕС с печелившата си работа. За това време, разбира се, те направиха и допълнителни разработки. Дори спечелиха и отличия, награди. Не мога да кажа в момента какво се случва с проекта на този отбор, но ето, че след Hack TUES продължиха да работят по него и да го представят.

Значи не е задължително даден проект да се забрави директно след края на хакатона. В тази връзка, какво ви направи впечатление от тазгодишното издание?

Боян Иванов: Имаше много интересни идеи. Лично на мен силно впечатление ми направи проекта на второ място – Пейо. Той е на отбор 789, които реставрираха старо радио на 60 години. Освен това, много ми хареса и приложението за засичане на COVID-19. Ако си болен, приложението може да проследи къде и с кого си бил последно, като дава сигнал на хората, които са контактували с теб. Във времената, в които живеем, то това е доста полезно.

Богдан Миронов: Мисля, че всички можем да се съгласим, че проектът на отбор 789 бе просто уникален. Всички желаехме те да стигнат възможно най-далеч. След нас, разбира се. Напоследък все повече се интересувам и занимавам с AI и много силно впечатление ми направи и третото място, което бе свързано с plug-in на Chrome, който разглежда текста на даден сайт и търси пропаганда. Базирано на това, този AI може да отдели тези части от статията, които не трябва да четеш. Освен това, имаше интересен проект за умен дом, който бе свързан със следене на разхода на водата, така че да можеш по-добре да си контролираш сметките.

Доколкото помня, имаше и проект за умен водомер…

Богдан Миронов: Точно това е, да. Идеята е, че имаш екран до чешмата и можеш да наблюдаваш всичко нагледно.

Мирослав Мирчев: Ако трябва да съм честен, всички проекти бяха невероятни по един или друг начин. Към момента обаче, този проект, който определя кое съдържание е пропагандно, ми допада най-много. В днешно време много хора имат лесен достъп до интернет и никак не е сложно да се разпространи грешна или фалшива информация. А това е ужасно и може да навреди.

През март месец отново се задава Hack TUES. Мислите ли да участвате? Всички сте 12 клас в момента, така че, това ще е една последна изява за вас на хакатона.

Ангел Пенчев: Общо взето се колебаем.

Искате да останете на върха и да си запазите първото място?

Ангел Пенчев: Тогава натовареността покрай кандидат-студентски изпити и дипломни работи ще е много сериозна и за момента не можем да преценим. Времето ще покаже.

Богдан Миронов: Все пак дипломните работи са много сериозни – имаме една година, в която да развием свой собствен проект и да му направим документацията. Трябва да е изцяло готов, а и да го защитаваме сами пред комисия. Много зависи как всеки от отбора ще развие този си личен проект и това ще определи и дали ще участваме на следващия Hack TUES.

Мислили ли сте какво ще правите след 12 клас? Ще учите още или ще започвате работа? Печелейки Hack TUES, всеки от вас директно след завършването би могъл да си намери работа.

Боян Иванов: Дори и да не сме печелили хакатона, директно след ТУЕС пак имаме голяма възможност да си намерим работа. Все пак, университетът дава нещо, което училището не може. Ново ниво на математика, друго мислене и т.н. Поради тази причина, аз мисля да се опитам да вляза в университет и да го завърша, а след това ще видим.

Богдан Миронов: Реално, може и паралелно на университета да се работи и дори някои места предлагат по 4 часа на ден. Аз лично възнамерявам да уча в университет със сигурност. Дали ще е в България или не, това вече не съм решил все още. Но университетът е много важен. Напоследък, все пак, нещата които можеш да научиш във висшето учебно заведение, може да научиш и с практика от стажуване. Но зависи колко бързо дадена фирма има нужда от някого и дали иска сама да си го обучи.

Боян Иванов: В програмирането е по-важна практиката от самото образование.

Богдан Миронов: Затова и в ТУЕС имаме стажове още след 11 клас. В рамките на две седмици, разработваш нещо малко за тях, но ако те харесат, може да поискат да работят с теб и постоянно.

Мирослав Мирчев: Аз със сигурност ще уча в университет в България, но все още се чудя около мястото и специалността. Към момента съм се насочил към мрежи или програмиране.

Ангел Пенчев: Моята насока е ФМИ като първо желание и ТУ като второ. Като специалност, аз също имам колебания, но доколкото съм запознат, вече има изучаване на AI, което в последната година и половина е нещото, от което се интересувам.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author