20 април, 2024

България избра технология за граничен контрол, предоставена от ССАРМ и Секунет. Това е част от реализирането на европейската Система Вход/Изход (EES) за контрол на пътуващите от трети страни. Решението ще облекчи българските власти и ще намали допълнителното натоварване и забавяне, което се очаква поради събирането на биометрични данни на границата.

Като част от инициативата „Smart Borders“, Европейският парламент ще създаде обща биометрична база данни за Системата Вход/Изход (Entry/Exit System – EES) за регистрация на всички пътуващи от трети държави. От 2022 година пътниците от трети страни ще трябва да се регистрират с четири пръстови отпечатъка и лицево изображение, когато влизат в Шенгенското пространство през сухопътни, морски и въздушни граници. Чрез наскоро приключила тръжна процедура българското Министерство на вътрешните работи избра ИТ компанията ССАРМ за главен изпълнител, който да реализира в България първия проект за внедряване на европейската Система Вход/Изход (EES). Производителят на специализирано оборудване и технологии Секунет, в качеството си на партньор на ССАРМ, ще достави и инсталира 20 гейта secunet easygates за автоматизиран граничен контрол, включително проверка на лице и пръстови отпечатъци, както и 8 терминала secunet easykiosks за саморегистриране на пътници от трети страни. За съществуващите гишета за граничен контрол Секунет ще достави 66 специализирани автоматични камери easytowers, както и скенери за пръстови отпечатъци за висококачествено биометрично заснемане – изображения на лице и пръстови отпечатъци.

Компонентите на Системата Вход/Изход ще бъдат инсталирани на летищата в София, Варна и Бургас. Автоматизираните системи, както и тези за самообслужване, играят ключова роля за намаляване на допълнителните усилия и време, необходими за биометрично вписване на границата, както се изисква от Системата Вход/Изход. Новите системи ще опростят и ускорят процеса на граничен контрол. С EES решенията от портфолиото на Секунет, България ще внедри най-новите технологии за бъдещ сигурен и ефективен граничен контрол. Гейтовете от най-ново поколение secunet easygate включват високо усъвършенствана верификация на лице и пръстови отпечатъци, включително най-новите механизми за откриване на биометрични измами, познати като Presentation Attack Detection (PAD).

Решенията secunet easykiosk и secunet easytower осигуряват ISO- съвместимо висококачествено заснемане на лицево изображение и/или снемане на пръстови отпечатъци. Това е от изключителна важност за осигуряване на надеждна и ефективна идентификация в пунктовете за граничен контрол за данни от този мащаб – EES ще съдържа приблизително 300 милиона записа от пътници от трети страни.

Главен изпълнител на проекта е ССАРМ. Компанията ще отговаря за неговото управление, както и за инсталацията и услугите по поддръжка. Внедряването ще започне от летището в София. Според очакванията на ССАРМ и Секунет целият проект по внедряването на Системата Вход/Изход в България ще бъде завършен преди лятото на 2021 година.

Проектът “Надграждане на автоматичната система „Граничен Контрол“ (АИС ГК) на територията на Република България в съответствие с Регламент 2226/2017 и Европейската Вход/Изход (EES)“ е много важен за нас и ще позиционира България като една от първите държави в ЕС с реално внедряване на решение за автоматичен граничен контрол, съответстващ на изискванията на EES. Ние ще направим всичко, което зависи от нас, този проект да бъде реализиран във възможно най-кратки срокове, като се опитаме да бъдем едни от първите в ЕС с реализиран проект. Ще продължим усилията да финализираме цялостната реализация по сухоземни граници“, сподели г-н Младен Петров, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МВР.

Спечелихме изпълнението на доставки на оборудване и услуги за въздушните граници по проекта EES в България благодарение на дългогодишното ни партньорство със Секунет и вярвам, че заедно ще предоставим най-добрата и най-развитата EES технология, която ще помогне на българското Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция да бъдат напълно готови да отговорят на новите разпоредби. Решението ще автоматизира проверките на граничния контрол и ще съкрати времето за преминаване на границата за граждани на ЕС, както и за пътници от трети държави“, коментира г-н Николай Паунов, генерален мениджър на ССАРМ ЕООД.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author