19 април, 2024

Стартира поредното издание на интересната и очаквана конференция Acronis Global Cyber Summit 2020, която ще се проведе в рамките на 19-21 октомври и в която ще се включат над 120 лектори, работещи във водещи световни компании. Тазгодишното издание се провежда в дигитален формат поради пандемията от COVID-19, но на сайта на събитието, може да се забележат множеството предстоящи лекции на най-различни и разнообразни теми. Acronis Global Cyber Summit бе открита от изпълнителния директор на компанията Сергей Белоусов.

По време на откриването, Белоусов бе помолен да коментира ситуацията с COVID-19, която в крайна сметка се оказа благоприятна за много бизнеси, включително и самата Acronis. “Пандемията не е хубаво нещо и не предоставя възможности. Никой не иска да превърне проблема в своя изгода,” коментира той, а в своята лекция на няколко пъти направи референции между коронавируса и проблемите със сигурността в дигиталния свят, наричайки security специалистите “ИТ доктори”.

Бе коментирано и, че през 2020 г., поради преминаването на милиони хора в дистанционен режим, кибератаките са зачестили и престъпниците не спират да търсят нови начини за измама. Тук Белоусов сподели, че всъщност, всяка една година се забелязва увеличение в кибер заплахите, поради причината, че светът става все по-дигитален и е нормално криминалната активност да се прехвърля и към технологиите, както и, че 5% от световната икономика е вследствие на криминални дейности.

Можем да видим колко много добре управлявани компании и организации биват атакувани. Просто има прекалено много хора, прекалено много устройства. Дори не става въпрос само за твоите служители, защото проблемът може да дойде от другаде – клиент, човек извън офиса с който работиш и т.н.,” сподели Белоусов и допълни, че точно поради тази причина има нужда от повече интегрирани решения за сигурността.

Освен това, той направи и класация с най-големите заплахи в днешно време. “На първо място е data loss, защото когато това се случи, то си с вързани ръце – губиш данните си. След това са phishing атаките, които умело могат да манипулират твоите служителите към сваляне на документи, изпращане на пари и информация и т.н. На трето място пък поставям ransomware, от който идва директното предоставяне на финанси в ръцете на престъпниците,” заяви Сергей Белоусов.

Той приключи с думите, че “човекът е най-голямата слабост в световната сигурност”, а лошите стават все по-умни и успяват да измислят все по-изискани методи на измама.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author